'Gebrek politiek leiderschap schadelijk voor ondernemers'

MKB-Nederland, VNO-NCW en FNV maken zich zorgen om Europese politiek

11 oktober 2011

Het gebrek aan eensgezindheid en alert optreden in de Europese politiek baart MKB-Nederland, VNO-NCW en FNV zorgen. Ze vinden daadkrachtig optreden van de politiek noodzakelijk om een recessie te kunnen voorkomen.

Dat schrijven de sociale partners in een brief aan minster-president Rutte. 'Bij de eerdere financiële crisis heeft een gezamenlijk daadkrachtig optreden óók een langdurige recessie kunnen voorkomen,' zo schrijven ze. Diezelfde aanpak is volgens de organisaties nu opnieuw nodig om de economie geen verdere schade toe te brengen.

Vertrouwen van ondernemers naar dieptepunt

'Doortastende Europese besluitvorming kan niet lang op zich laten wachten,' zo vinden MKB-Nederland, VNO-NCW en FNV. 'De economie is stilgevallen, het vertrouwen van consumenten en ondernemers is gezonken naar een diepterecord. Elke dag waarop politieke besluitvorming uitblijft, brengt verdere schade toe aan de echte economie van ondernemers en werknemers.'

Zwakke landen

Met de brief willen de organisaties de Europese politiek oproepen om economische en sociale hervormingen door te voeren voor landen die hun nationale begroting niet op orde krijgen. Volgens hen moet de concurrentiekracht en het innovatievermogen van alle Europese landen verbeteren.

Euro

MKB-Nederland, VNO-NCW en FNV steunen daarom het beleid om zwakke Europese landen te helpen om er weer bovenop te komen. Uit de euro stappen is voor hen geen alternatief. 'De Nederlandse export zal dan aanzienlijk duurder worden, hard teruglopen en de investeringen in de landen die we loslaten zullen minder waard worden. Het uiteenvallen van de eurozone zal Europa verlammen en de wereldeconomie zal in een ernstige crisis storten. Dit rampzalige scenario mag geen werkelijkheid worden,' aldus de sociale partners.

Bron: MKB-Nederland

Auteur

Lenneke Arts