'Minder strenge omzet-eisen ondernemers'

ChristenUnie, VVD en D66 staan achter kleine ondernemers

31 oktober 2012 1 minuten

De eisen die aan de omzet van kleine en middelgrote ondernemingen worden gesteld, moeten minder streng worden. Tenminste, als het aan de CristenUnie ligt. De partij zal zich vandaag dan ook sterk maken voor dit punt tijdens de besprekingen over de nieuwe aanbestedingswet.

Dat schrijft NUzakelijk.nl.

ChristenUnie

In de huidige situatie eisen gemeentes vaak van mkb-bedrijven dat ze een omzet hebben die zes of zeven keer groter is dan de orderomvang. Dat moet - als het aan de ChristenUnie ligt - maximaal drie keer worden. De VVD steunt dit voorstel van de ChristenUnie.

VVD

De VVD wil ervoor zorgen dat ondernemers minder tijd kwijt zijn aan een aanbesteding. De partij wil dat ondernemers in het voortraject alleen nog hoeven aan te vinken dat ze voldoen aan de duurzaamheidseisen. Het moment waarop de ondernemer ook echt de opdracht krijgt, is volgens de partij een vroeg genoeg tijdstip om te bewijzen dat hij ook daadwerkelijk voldoet aan de eisen. Dit om te voorkomen dat ondernemers veel tijd steken in een aanbesteding, terwijl de opdracht uiteindelijk naar iemand anders gaat.

D66

Als het aan de D66 ligt, wordt de bundeling van opdrachten door gemeenten en publieke instanties flink ingeperkt. Deze bundeling maakt namelijk dat opdrachten voor ondernemers niet meer behapbaar zijn.

100 miljard aan aanbestedingen

De voorstellen die deze drie partijen hebben, zijn een aanvulling op de plannen van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). In de markt van overheidsaanbestedingen gaat jaarlijks zo'n 100 miljard om. De meest lucratieve orders gaan naar grote ondernemingen.

Bron: NUzakelijk.nl

Auteur

Lenneke Arts