Werknemers bezorgd: 'Raak ik mijn baan kwijt?'

Ondernemers moeten medewerkers stimuleren

03 augustus 2012 2 minuten

Een derde van de Nederlandse werknemers maakt zich zorgen: Kan en wil ik mijn baan behouden? En niet onterecht, blijkt als je naar het recente banenverlies bij Philips kijkt. 1400 Nederlandse medewerkers zijn ontslagen.

Een kwart van de werknemers verwacht niet meer te kunnen voldoen aan de eisen van de baas, ook vanwege de economische onzekerheid. Bovendien denkt 41 procent van de werknemers straks hun baan niet meer interessant te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener 365 onder 1609 werknemers en 601 werkgevers. Dus: tijd voor jou als werknemer om je werknemer gerust te stellen en op niveau te houden én meer te motiveren.

Jongeren en vrouwen

Het zijn vooral jongeren en vrouwen die bezorgd zijn over het behoud van hun baan. Diezelfde vrouwen twijfelen bovendien zelf over hun baan: Zal ik mijn werk in de toekomst nog wel interessant vinden? Deze twijfel wordt vergroot door een scheve werk/privé-balans.

Veel werknemers stoeien met de economische situatie in combinatie met hun werk/privé-balans. Door de economische situatie voelen ze een toenemende druk om goed te presteren, wat weer extra druk legt op de werk/privé-balans. Dat het kabinet ervoor heeft gekozen om te korten op kinderopvang, helpt in dit verhaal natuurlijk niet echt.

Onder de 55-plussers is minder onrust over het baanbehoud. Ze voelen zich niet gespannen tijdens hun werk en hebben een betere werk/privé-balans. Om hun baan interessant te houden, willen ze zelfstandig blijven werken en onder de hoede van een goede leidinggevende zijn.

In gesprek met je werknemers

Dat zo'n groot deel van de werknemers - 41 procent - twijfelt over de interessantheid van de baan, moet jou als werkgever wakker schudden. Jij als werkgever moet je best doen om je werknemers aan je te binden. Blijf daarom in gesprek over de werk/privé-balans: Ervaart je personeel een hoge werkdruk? Kan je werknemer zich na een lange werkdag, thuis voldoende ontspannen? Welk onderdeel van hun werk vinden je werknemers het leukst? Op die manier houd je ze gemotiveerd en productief. 

Bron: 365