'Komst bankbelasting funest voor ondernemers'

Voorzitter MKB-Nederland hoopt invoering tegen te kunnen houden

08 november 2011 2 minuten

De invoering van een bankbelasting zou een slechte ontwikkeling zijn voor ondernemers, zo vindt MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel. Ondernemers en banken zouden volgens Biesheuvel juist meer met elkaar moeten samenwerken.

Dat zei voorzitter Hans Biesheuvel gisteren in zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland.

Meer lucht voor ondernemers

"De overheid moet regels, belastingen en instrumenten anders inrichten: ze moeten ondernemers lucht geven, in plaats van afknijpen", zo sprak Biesheuvel. De invoering van een bankbelasting zou volgens hem gelijk staan aan het verder dichtdraaien van de kredietkraan voor ondernemers. Zijn oproep richting de politiek: begin niet aan zo'n belasting. Biesheuvels ideale situatie: meer ruimte voor ondernemers. Banken spelen daar volgens de voorzitter een grote rol in. "Een bank moet meegaan in de ambitie van een ondernemer, meedenken over het omzetten van onze creativiteit in producten. Daar ontbreekt het de laatste jaren aan."

Maxime Verhagen

Dat minister Maxime Verhagen ook in de zaal zat, maakte Biesheuvels oproep direct, al ging Verhagen niet op Biesheuvels verzoek in. De minister hield het bij het wijzen op verschillende manieren waarop het kabinet nú al helpt en nog gaat helpen bij het verkrijgen van krediet.Verhagen doelde op het fonds van 500 miljoen euro voor leningen voor vernieuwende projecten en de verhoging van het budget voor de garantieregeling voor het mkb van 700 miljoen naar 1 miljard euro. Bovendien kunnen ondernemers uit het mkb volgend jaar 10 procent van hun investeringen in innovatie van de belasting aftrekken.

Ondernemersvriendelijke gemeenten

De minister riep het mkb op om een lijst te maken met ondernemersvriendelijke gemeenten. "Dan kan ik de gemeenten die slecht presteren daarop aanspreken en goed presterende gemeenten belonen." De minister vergat hierbij mogelijk de verkiezing voor de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland, die MKB-Nederland eens in de twee jaar houdt. Daarbij wordt de volledige ranglijst van goed en slecht presterende gemeente bekend gemaakt. Dit jaar was het Zuid-Hollandse Bergambacht bijvoorbeeld de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland.

En verder...

Naast voorzitter van MKB-Nederland Hans Biesheuvel en minister Verhagen, waren ook aanwezig: ondernemers Reynier van Bommel Thecla Bodewes en Ralph Cohen. Zij gingen met presentatrice Sophie Hilbrand in gesprek over hun manier van ondernemen. Over hun passies en dromen, maar ook over de moeilijke kanten van het ondernemen.

Bronnen: MKB-Nederland,NUzakelijk