Samenleving betaalt voor failliete ondernemer

Ondernemers die noodgedwongen stoppen kosten 4,8 miljard per jaar

22 november 2011

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf laat weten dat een ondernemer die failliet gaat gemiddeld 115.000 euro kost.

Kostenposten

Een grote kostenpost voor de overheid als gevolg van deze faillissementen zijn uitkeringen, die veel werkloze ondernemers aanvragen. Die uitkeringen kosten de overheid en daardoor de samenleving 1,5 miljard euro. De overige 3,4 miljard euro zijn voornamelijk restschulden.

Daarnaast blijkt dat slechts 5,6 procent van de crediteuren nog betaald wordt nadat een ondernemer failliet is. Dit zorgt jaarlijks voor een verlies van 2,6 miljard euro voor de samenleving. Ook kapitaalverlies en de juridische rompslomp die bij een faillissement komt kijken zijn grote kostenposten.

Redenen waarom veel ondernemers hun onderneming noodgedwongen moeten stoppen hebben vaak te maken met financiën. Het is belangrijk dat je als ondernemer zorgt voor een goede planning, goed op de hoogte bent van regelgeving met betrekking tot jouw onderneming en goed met geld om kunt gaan. Hierdoor maak je de kans op een faillissement en alle gevolgen van dien zo klein mogelijk.

Daarnaast zijn veelvoorkomende oorzaken voor het stoppen met een onderneming leeftijd (14%), ziekte (11%) en overstap naar loondienst (11%). Jaarlijks gooien 60.000 ondernemers de handdoek in de ring, blijkt uit onderzoek van EIM.

Bron: NUzakelijk.nl