'Verborgen werkloosheid onder zelfstandigen'

'Zzp'ers en werknemers moeten gelijke rechten en plichten krijgen'

10 augustus 2012

De inkomsten van zelfstandigen zonder personeel lopen hard terug, waardoor veel zzp'ers minder verdienen dan een minimumloon. De kans op verborgen werkloosheid onder zelfstandigen is groot.

Dat zijn de waarschuwende woorden van Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER) zaterdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur, zo schrijft NUzakelijk.

Sociaal vangnet voor zzp'ers

Zijn oplossing: Zelfstandigen moeten gelijke rechten en plichten krijgen als werknemers in loondienst. Volgens Grapperhaus moet er een sociaal vangnet komen voor zzp'ers.

60 procent verdient beneden minimumloon 

Volgens Nieuwsuur blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken dat 33 procent van de zelfstandigen een omzet heeft die lager ligt dan 25 duizend euro. 47 procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. Uit eerder onderzoek van de SER is gebleken dan 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder het minimuminkomen overhoudt.

Overkoelend criterium

SER-kroonlid Grapperhaus wil dus dat dit probleem structureel wordt aangepakt. "Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak ook maken als je je werk kwijtraakt," aldus Grapperhaus in Nieuwsuur.

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts