Miscommunicatie vertraagt bouw nieuw bedrijf

Heldere taal van overheden en juristen kunnen bouw onderneming versnellen

06 december 2011 1 minuten

De procedures om een nieuw bedrijf te bouwen of de bestemming van een bedrijfspand te veranderen, duren onnodig lang door miscommunicatie. Ondernemers én gemeenten signaleren dit probleem.

Dat blijkt uit onderzoek van de Brabantse KvK, TOP Brabant en Midpoint Leisure Boulevard. Deze partijen willen de termijn van planologische procedures halveren. Een project dat ze in 2012 beginnen, moet hen daarbij helpen.

Bedrijf bouwen

De procedure om als ondernemer een nieuw bedrijf te bouwen of de bestemming van een pand te veranderen, duurt op dit moment zo'n vijf tot zeven jaar. De lange duur van deze planologische procedures staan vernieuwing in de weg. De KvK wil in 2020 deze procedure-tijd daarom met vijftig procent verkort hebben, tot zo'n twee á drie jaar.

Onbegrijpelijk taalgebruik

Dat het nu zolang duurt om een bedrijf te bouwen of een bestemming van een bedrijfspand te veranderen, komt niet door wettelijke regels en termijnen, maar door het slepende voortraject met onbegrijpelijk taalgebruik van juristen en ambtenaren. Heldere afspraken tussen ondernemers enerzijds en juristen en overheden anderszijds zouden veel winst op kunnen leveren.

Handleiding

In 2012 wil de Brabantse KvK op basis van het onderzoek met een praktische handleiding voor Brabantse gemeenten en ondernemers komen, met daarin concrete adviezen, do's en don'ts, formats voor procedures en aanvraagformulieren. Verder zullen er volgend jaar bijeenkomsten en praktische workshops voor bestuurders, ambtenaren en ondernemers georganiseerd worden, om hen te leren hoe ze de procedures kunnen verkorten.

Bron: KvK Brabant

Auteur

Lenneke Arts