Vanaf 2014 nieuw Europees betalingssysteem

Ook Nederland krijgt te maken met de Single Euro Payments Area

10 augustus 2012 1 minuten

Over twee jaar is het zo ver: op 1 februari 2014 gaat ook Nederland gebruik maken van het Europees betalingssysteem Single Euro Payments Area (SEPA).

Hierdoor kun je in alle eurolanden betalen met één rekening en één set betaalmiddelen. Dit maakte een woordvoerster van De Nederlandsche Bank dinsdag bekend.

Wat houdt het in?

Het was al langer bekend dat er in Europa één betaalmarkt zou komen. Vanaf 1 februari 2014 kunnen we in Nederland alleen betalen met Europese overschrijving en Europese incasso. De acceptgiro’s verdwijnen. En ook het oude vertrouwde rekeningnummer wordt vervangen door een nummer van achttien tekens, het zogeheten IBAN. Dit is een combinatie van je huidige rekeningnummer, een landencode, controlegetal, vier letters die de bank aanduiden en enkele nullen. Check hier wat jouw IBAN is. 

Voordelen

De Europese betaalmarkt zorgt voor efficiënter betalingsverkeer tussen landen. Ook worden de kosten van betalingen in alle landen gelijk. Een ander groot voordeel is dat internationale grenzen en verschillen verdwijnen, waardoor de Europese economie makkelijker kan groeien.

Wat betekent dit voor mij als ondernemer?

Wil je meer informatie over wat de invoering van SEPA voor jou als ondernemer betekent? Bekijk dan op de website van SEPA wat er voor jou verandert.

Bron: Sepa.nl & nu.nl