Honderden online meldingen bedrijfsfraude

'Gemiddelde ondernemer weet wel dat er iets speelt, maar laat het rusten'

06 januari 2012 1 minuten

Online en anoniem een melding maken van een collega die fraudeert, het gebeurt steeds vaker. Dit blijkt uit de honderden meldingen voor interne bedrijfsfraude die het online meldpunt Meldmisstanden.nl heeft binnengekregen. Initiatiefnemer Jos Meekel: "De gemiddelde ondernemer weet vaak wel dat er iets speelt, maar laat het rusten."

Dat schrijft NUzakelijk.

'Klikken'

Soms noemen werknemers de verdachte persoon bij de naam, maar meestal geven ze een algemene omschrijving van een laptopdief of een fraudeur, aldus Meekel tegenover NUzakelijk. "Ze vinden het lastig om een persoon bij de naam te noemen." Wel lijkt het met het grote aantal meldingen, makkelijker geaccepteerd om interne bedrijfsfraude te melden en een bijdrage te leveren aan het oplossen ervan.

Ondernemers weten ervan

De meeste ondernemers weten volgens Meekel wel dat er iets speelt op de werkvloer. Vaak hebben ze zelfs al eens een interne klacht over de frauderende werknemer gekregen, maar daar niks mee gedaan. "Ze laten het rusten omdat ze bang zijn dat dit extra problemen of onrust veroorzaakt. Soms ontstaat er een bepaalde gedoogcultuur," aldus Meekel.

Veel fraude bij fusies

De initiatiefnemer van Meldmisstanden.nl ziet vooral een toename van meldingen van interne bedrijfsfraude bij een fusie of andere ingrijpende verandering. "Mensen gaan zich dan 'makkelijker' gedragen, voelen zich minder loyaal."

Bron: NUzakelijk