Ondernemer betaalt meewerkende partner niet

Tweederde van de meewerkende partners krijgt geen salaris

09 augustus 2012

Zeker twee derde van de partners van ondernemers die meewerkt in het bedrijf, krijgt niet of nauwelijks salaris. Dit veroorzaakt regelmatig problemen als de relatie eindigt.

Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen. Bij een scheiding komt het daardoor regelmatig voor dat de meewerkende partner in de problemen komt, zo vertelt juridisch directeur Lucienne van der Geld. "Eindigt de relatie, dan staat deze partner vaak zonder baan én zonder salaris en opgebouwd pensioen op straat."

1 op de 5 partners werkt mee in bedrijf

Eén op de vijf samenwonende partners werkt mee in het bedrijf van de ander. Hebben de ondernemer en zijn of haar partner geen samenlevingscontract, dan zijn er ook geen afspraken over alimentatie, vermogensdeling of iets dergelijks bij het uit elkaar gaan. Woon je ongetrouwd samen, dan biedt de wet je geen bescherming.

Rechtbank

Regelmatig kloppen gedupeerde meewerkende ex-partners aan bij de rechter. Vaak tevergeefs, blijkt uit uitspraken van de rechtbank. Onlangs was er nog een uitspraak dat een meewerkende ex geen recht had op vergoeding van de gewerkte uren tijdens de relatie, volgens de rechter omdat er tussen de ondernemer en zijn partner geen afspraken waren gemaakt over de aard, omvang en frequentie van de werkzaamheden. Werkt je partner mee in je bedrijf, denk er dan eens over om zaken vast te leggen in een samenlevingscontract. Dan weten jullie waar jullie aan toe zijn bij het uit elkaar gaan.

Voordeel meewerkende partner

Overigens kun je voordeel halen uit een onbetaald meewerkende partner. Houd een urenregistratie voor je partner en kies voor meewerkaftrek of partnervergoeding.

Bron: Netwerk Notarissen en MKB Servicedesk

Auteur

Lenneke Arts