Thuiswerkers zijn productiever

Hogere productiviteit dankzij het nieuwe werken

03 augustus 2012

Hoogopgeleiden werken graag thuis. Ze kunnen zich beter concentreren en werken effectiever. Laat je medewerkers thuis werken en sla twee vliegen in één klap: tevreden personeel en een hogere productiviteit.

Dat hoogopgeleiden liever én productiever thuis werken, blijkt uit onderzoek van intermediair onder 11000 hoogopgeleide medewerkers van 70 verschillende (middel)grote Nederlandse bedrijven. Bijna 5000 van deze mensen doen hun werk voor een deel thuis en zijn daar heel positief over.

Waarom zou ik mijn werknemers thuis laten werken?

Thuiswerkers zeggen dat ze zich thuis beter kunnen concentreren (77 procent) en effectiever werken (78 procent). Ook verbetert de werk-privébalans, bijvoorbeeld omdat ouders hun kinderen gemakkelijker van school kunnen halen zonder dat ze gestrest de laatste werkzaamheden afronden. Privézaken schijnen niet af te leiden als mensen thuis werken: slechts 16 procent is af en toe met hele andere zaken bezig.

Thuiswerkers niet ondergewaardeerd

Het nieuwe werken zorgt er volgens werknemers voor dat ze productiever zijn, doordat ze minder afleiding hebben, maar ook dat ze meer overwerken. De respondenten zijn ook niet bang dat veel thuiswerken ervoor zorgt dat ze onzichtbaar worden op het werk of minder waardering van hun baas of collega’s krijgen. En ook collega’s die veel op kantoor zijn hebben niet het gevoel dat zij meer worden gewaardeerd dan de thuiswerkers.

Thuiswerken populair onder IT'ers

Vooral IT’ers en medewerkers van consultancybedrijven werken graag thuis, evenals de medewerkers van commerciële bedrijven. Hoogopgeleiden bij de (semi-)overheid zijn minder tevreden over de thuiswerkcultuur in hun bedrijf.

Flexibel werken en thuiswerken zijn niet alleen goed voor de productiviteit binnen je bedrijf, maar zorgt ook voor een betere gezondheid van je werknemers.

Bron: Intermediair