Hoe houd ik mijn bedrijf gezond?

Een gezond team maak je zelf: zes tips

19 maart 2020

Een gezond bedrijf met fitte, energieke medewerkers die amper verzuimen. Dat is natuurlijk wat iedere ondernemer het liefst wil. Het mooie: het is niet een kwestie van geluk, je kunt zelf invloed uitoefenen op de gezondheid van je personeel en daarmee je bedrijf.

Whitepaper 'Eerste hulp bij verzuim verlagen'

Whitepaper 'Burnout bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen'

1. Gezond = vitaal

Voor een gezond bedrijf heb je - logisch - gezonde werknemers nodig. Maar wanneer zijn werknemers gezond? Met alleen medisch in orde zijn ben je er nog niet. Gezonde werknemers zijn ook vitaal, doen werk dat geschikt voor ze is, hebben plezier in hun werk en worden ondersteund om fysiek en privé gezond te blijven.

2. Verjaardag

Maar hoe kom je erachter of je werknemer plezier heeft in zijn werk? Hans Nijhoff, manager WerkGezond van Menzis: “Grofweg zeg ik altijd: Zit een werknemer op een verjaardag en begint hij over het weer als zijn buurman hem vraagt naar zijn werk, is hij niet tevreden. Begint hij meteen enthousiast over zijn baan te vertellen, zit hij wel op zijn plek. Daarmee wil ik zeggen: Het enthousiasme dat je werknemer uitstraalt, zegt veel over zijn gezondheid.”

3. Laat zien dat je het belangrijk vindt

Laat je werknemers zien dat je hun gezondheid belangrijk vindt. Dit is meer dan hen individueel eens een goedkeurende klop op de schouder geven onder een begeleidend mompelend ‘fijn dat je er weer bent’. Nijhoff: “Laat zien dat je in het voren kijkt, bied je werknemers mogelijkheden om ook gezond te blijven.”

4. Risico-inventarisatie

Laat eens in de zoveel tijd een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI & E) doen. Bij veel ondernemers verdwijnt deze in de onderste lade. Zonde, je kunt er je voordeel mee doen: het geeft je een goed inzicht in de risico’s binnen je bedrijf, ook op het gebied van gezondheid. Op basis hiervan kun je een goed beleid opzetten op het gebied van gezondheidsmanagement. Bij kleine bedrijven gaat gezondheidsmanagement meestal wel vanzelf. Grotere bedrijven (vanaf ongeveer vijftig werknemers) doen er goed aan beleid op te zetten rondom gezondheidsmanagement.

5. Preventie

Behalve dat je je richt op de risico’s, is het mogelijk nog belangrijker om je te richten op preventie en je te richten op je gezonde populatie, bijvoorbeeld via een vitaliteitsprogramma. Houd je je gezonde mensen gezond, dan kun je daarmee een dempend effect uitoefenen op verzuim, zorgen voor productieverbetering, efficiency en imagoverbetering. En daarmee: zorgen voor een gezond bedrijf.

6. Periodiek medisch onderzoek

Om de gezondheid van je werknemers in de gaten te houden, kun je ze bijvoorbeeld een periodiek medisch onderzoek aanbieden. Daarmee laat je zien dat je hun gezondheid hoog in het vaandel hebt staan. Nadeel hiervan is volgens Nijhoff dat het vooral gezonde werknemers zijn die meedoen aan dit soort onderzoeken. “Zij willen alleen een bevestiging van wat ze eigenlijk al weten: dat ze gezond zijn. De mensen die dat niet zijn, vrezen vaak voor de uitslag en doen daarom vaak niet mee aan deze niet-verplichte onderzoeken. Goede communicatie over het nut en de noodzaak van deze onderzoeken is daarom van groot belang.” 

Auteur

Lenneke Arts