Burn-out van je personeel

Wat doe je als een medewerker een burn-out krijgt?

21 juli 2017 02 oktober 2020

Het kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks miljoenen: de burn-out. Naast kostbaar is het ook vervelend, voor werkgever én werknemer. Hoe speel je goed in op een (mogelijke) burn-out van je personeel?

Merk je dat je - onbedoeld - voor een hoge werkdruk bij je werknemers zorgt? Pas op, want dan speel je met de gezondheid van je mensen. De manier waarop je leiding geeft, heeft grote invloed op de gezondheid van werknemers.

Herkennen

Als je aandacht hebt voor je werknemers, merk je ook sneller dat iemand tegen een burn-out aanzit. Een burn-out is te herkennen op meerdere punten. De werkprestaties verminderen, de werknemer is minder gemotiveerd en komt eerder in conflictsituaties door opgebouwde irritaties. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben hoogopgeleide vrouwen de meeste kans op een burn-out. Mannen in ongeschoolde en halfgeschoolde beroepen lopen de minste kans om op te branden.

Aanleiding

Er zijn vier punten die iemand naar aanleiding van het werk een burn-out kan bezorgen:

  • De intensiteit van het werk

  • Gebrek aan ondersteuning (van collega’s of leidinggevenden)

  • De tijdsdruk

  • De hoeveelheid werk

Natuurlijk kan iemand ook door persoonlijke omstandigheden een burn-out krijgen. Toch is de stress van werk vaak de druppel die de emmer doet overlopen.

Te laat erbij

Als iemand eenmaal een burn-out heeft, is rust vooral erg belangrijk. Je kan niet zeggen dat er een bepaalde tijd voor staat, dat verschilt per persoon. Vaak komt de werknemer in een fase waarin hij/zij zich afvraagt: 'Heb ik wel de juiste baan?'. Blijf hierbij de werknemer ondersteunen. Kijk wat hij/zij wil veranderen en misschien is een andere functie meer geschikt voor hem/haar. Uiteindelijk komt hij/zij weer terug op de werkvloer. Voor beide partijen is het dan weer wennen aan elkaar.