Hoe zit de energiemarkt in elkaar?

Concurrentie onder energieleveranciers

25 januari 2013

Tot 1 juli 2004 kon je niet kiezen bij welke energieleverancier je jouw stroom wilde kopen. Tegenwoordig kan dat wel. Je kiest nu zelf bij welk bedrijf je stroom afneemt.

Tot 2004 werden alle energiezaken binnen één bedrijf geregeld, maar nu zijn nu drie partijen betrokken die zorgen dat je gebruik kunt maken van energie. Namelijk de netbeheerder (die energienetwerken beheert en het transport verzorgt), de leverancier en eventueel het meetbedrijf. De netbeheerder kun je niet zelf kiezen. Deze beheerder registreert alle aansluitingen en zorgt dat iedereen in het gebied voorzien wordt van energie.

Concurrentie

Een belangrijke reden voor de liberalisering van de energiemarkt was dat er meer concurrentie moest komen tussen leveranciers. Concurrentie bepalen tegenwoordig zelf welke energieleverancier zij kiezen. Hierdoor heb je de vrijheid om over te stappen als het huidige energiebedrijf niet bevalt. Doordat leveranciers nu moeten vechten voor hun klanten, leveren ze betere kwaliteit en service tegen lagere prijzen.