Efficiëntie is grootste voordeel van Nieuwe Werken

Werk-privé balans ook belangrijk voor werkgevers en werknemers

14 maart 2012

Het vermijden van files en de zorg voor het milieu zijn volgens werkgevers en werknemers niet de grootste voordelen van het Nieuwe Werken. Efficiënter werken en een goede werk-privé balans zijn belangrijker.

Whitepaper Eerste hulp bij sneller ondernemen - Deel 1

Dat blijkt uit een online onderzoek van ISBW Opleiding en Training. 122 cursisten van ISBW en 89 werkgevers werden naar hun mening gevraagd inzake het Nieuwe Werken.

Files

Het vermijden van files wordt door slechts 6,5 procent van de werknemers als belangrijk voordeel genoemd van Het Nieuwe Werken. Ook de zorg voor het milieu is voor zowel werknemers (2,5 procent) als werkgevers (8 procent) niet het belangrijkste aspect van mobiel werken.

Efficiëntie

34 procent van de werknemers vindt de balans tussen werk en privé het belangrijkste voordeel en 24 procent van de ondervraagde werkgevers sluit zich hierbij aan. Efficiënter werken is met 26 procent voor de werkgever het belangrijkste voordeel.

In de top drie van genoemde voordelen door werknemers staat naast werk-privé balans en efficiëntie ook het gevoel van vertrouwen door de werkgever. Bij werkgevers staat efficiëntie op 1, werk-privé op 2 en het  vermijden van files op 3.

Nadelen

Als grootste nadeel wordt door zowel werkgevers als werknemers het gemis van sociale contacten met collega’s het vaakst genoemd. Het nadeel dat privétijd al snel werktijd wordt is volgens de ondervraagde werknemers (tweede plaats) en werkgevers (derde plaats) ook nadelig. Werkgevers vinden het ontbreken van een gevoel van betrokkenheid (tweede plaats) zelfs nog net iets belangrijker. Werknemers plaatsten dat aspect op de derde plaats van nadelen.

Algemeen directeur van ISBW, Else Slegers: “Het is interessant om te zien dat hoewel de files in Nederland dagelijks een hot topic zijn, het vermijden ervan voor werknemers geen belangrijk voordeel is van Het Nieuwe Werken.“

Over het feit dat bij werkgevers en werknemers de balans tussen werk en privé zowel in de top drie voor- als nadelen terug komt, zegt Slegers: “Dit laat zien dat zowel werkgevers als werknemers nog altijd worstelen met de vraag hoe zij hun werkdag moeten indelen om de optimale balans te krijgen tussen werk en privé.”

Bron: ISBW.nl

Auteur

Raphael Klees