Gebruik cloud computing in 2012 verdubbeld

Dankzij Het Nieuwe Werken al 40 procent bedrijven in de clouds

24 juni 2013

Het gebruik van zogenoemde online cloud diensten neemt razendsnel toe. In 2011 maakte 20 procent van alle bedrijven en organisaties in Nederland er gebruik van. Dit jaar is dat al 40 procent.

Kantoor in de cloud

Dat blijkt uit een voorpublicatie van een onderzoek dat Heliview Research & Consultancy in opdracht van ABN AMRO naar de impact van cloud computing op de Nederlandse IT-sector. Het onderzoek concentreert zich specifiek op bedrijfskritische applicaties en systemen van bedrijven en instellingen. Drie opvallende conclusies zijn al getrokken.

In 2011 maakte 20 procent van alle bedrijfs- en organisatievestigingen in Nederland op de een of andere manier gebruik van op cloud computing gebaseerde ICT-diensten. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat dit percentage in 2012 verdubbelt naar 40 procent. Zowel de gebruiker als de aanbieder van informatietechnologie diensten wordt heel snel en in meerdere opzichten met cloud computing geconfronteerd.

Het Nieuwe Werken

Ook is gekeken naar de reden waarom bedrijven gebruik zijn gaan maken van cloud computing. Het besparen van kosten speelt een grote rol, maar is niet de belangrijkste drijfveer. Flexibiliteit blijkt het belangrijkste argument voor bedrijven. De belofte van cloud computing is volgens de gebruikers vooral het onafhankelijk van plaats, tijd en apparatuur kunnen werken. De opkomst van Het Nieuwe Werken en flexibele werknemers dragen hier duidelijk toe bij.

Sceptisch

Een andere belangrijke conclusie uit het lopende onderzoek is dat Nederlandse bedrijven en instellingen terughoudend zijn in het adopteren van nieuwe technologieën. Slechts 16 procent van de onderzochte bedrijven noemt zichzelf innovatief in nieuwe technologieën. Ruim 20 procent gaf aan niet snel wat te zullen veranderen en een meerderheid van 32,9 procent kijkt pas naar een nieuwe oplossing als de huidige niet meer toereikend is.

Op 29 maart lanceert ABN Amro op het congres ICT Ondernemerschap 2012 het volledige onderzoeksrapport over de impact van cloud computing op de Nederlandse ICT sector.

Auteur

Raphael Klees