'Met 170 medewerkers kun je niet overal bovenop zitten'

Supermarktondernemer Wim Eijkemans leerde dankzij Excelleren.nu delegeren

15 augustus 2013

Voor supermarktondernemer Wim Eijkemans was een werkweek van 100 uur lange tijd heel gewoon. 'Elke ochtend, zeven dagen in de week, stond ik om vier uur naast mijn bed.' Dankzij het Excelleren-project leerde hij delegeren. 'Dat geeft veel lucht.'

Haal jij het beste uit je mensen?

Naam:  Wim Eijkemans

Functie: directeur

Bedrijfsnaam: Plus Eijkemans

Opgericht: 2003

Bedrijfsvorm: BV

Aantal werknemers: 170

Werkt: 50 uur per week

Samen met zijn vrouw is Eijkemans franchisenemer van twee Plus-supermarkten. Een in Uden en Schijndel. Die draaien -ondanks de harde concurrentie in de branche- buitengewoon goed. Het gaat zelfs zo goed dat Eijkemans de ambitie heeft om een derde vestiging te openen. Maar tot voor kort belemmerde zijn werkdrift hem daarin. 'Ik wilde overal bovenop zitten. Maar met twee vestigingen en 170 medewerkers gaat dat niet. Dat zie ik achteraf ook wel in.'

Tijd voor een babbeltje

Eijkemans leerde, dankzij het Excelleren-project, dat hij moest delegeren. Het leverde tijdwinst op. 'Ik heb nu tijd om een babbeltje te maken met mijn medewerkers. En, ik kan me nu meer bezighouden met beleidsmatige werkzaamheden, zoals promotionele acties die we over twee maanden kunnen houden.'

Hoe verliep het Excelleren-traject? Het was prettig om van de hr-advieur te horen dat ik in de goede richting bezig was. Dat ik voldoende kennis en goed opgeleide mensen in huis heb. Ik beschik over een vaste kern van 25 mensen die goed weten wat er moet gebeuren. De boodschap van de hr-adviseur was vooral aan mij gericht: draag de verantwoordelijkheid dan ook over aan je mensen.'

Een ommekeer

'Het was simpel, maar het betekende tegelijkertijd een enorme ommekeer.' Eijkemans en zijn vrouw voerden gesprekken met het personeel, zowel beoordelings- als functionerings gesprekken. 'Het kunstje dat wij doen, kunnen zij net zo goed opvoeren. Daarbij hebben we -op aanwijzen van de hr-adviseur- verwachtingen uitgesproken, competenties op papier gezet en per medewerker de vraag gesteld of hij of zij op de goede plek staat. Of er wellicht opleidingen nodig zijn. '

'Ook benoemden we duidelijk het gedrag dat wij voor ogen hebben. In deze branche heerst een idiote concurrentie. Voor twee kwartjes minder kiest de klant voor een andere supermarkt. We zetten daarom scherp in op een juiste prijsbeleving. Daarnaast proberen we de klant te binden door klantvriendelijkheid. Een voorbeeld: Op de kaasafdeling kun je als medewerker de pet over je oren trekken als er iemand voor je staat, je kunt hem ook vragen of hij advies wenst. Dit stimuleren we door iedere medewerker vakopleidingen aan te bieden. Met als visie: Als je veel van je vak weet vind je het leuk om er over te vertellen. Er zijn medewerkers die het niet in zich hadden de klant te helpen. Die hebben we bewust laten gaan.'

Derde vestiging

De twee bedrijfsleiders in Uden en Schijndel volgden een korte cursus in leidinggeven. 'Ik en mijn vrouw zijn heel tevreden over het resultaat. Ik durf los te laten. De sfeer is opener geworden. Maar het belangrijkste resultaat is toch wel dat ik de toekomst met vertrouwen tegemoet zie. Als de kans zich voordoet, durf ik het aan om een derde vestiging te openen. Onze organisatie is daar nu klaar voor.'

Auteur

redactie - Ellis Emeis