Wie helpt mij slimmer te reizen en te werken?

Slim Reisbudget

23 augustus 2012 2 minuten

Het Slim Reisbudget zit er aan te komen. Hierdoor wordt het voor werknemers aantrekkelijker om minder en zuiniger te gaan reizen. Mooi, maar hoe ga ik dat implementeren binnen mijn bedrijf?

Volgens de B50*, 50 beeldbepalende werkgevers die koplopers zijn op het gebied van slim werken en reizen, is het Slim Reisbudget hét middel waarmee je werknemers kunt stimuleren om bewuster te gaan reizen. Elke werknemer krijgt vooraf een vast reisbudget en mag zelf kiezen wanneer hij welk vervoermiddel gebruikt. Als de werknemer zijn budget niet volledig gebruikt, door minder of goedkoper te reizen, dan houdt hij geld over. De overheid lijkt binnenkort een belangrijk steentje te gaan bijdragen, waardoor deze regeling voor werkgevers ook fiscaal. aantrekkelijker wordt.

Gesubsidieerd advies

Alle mkb-bedrijven (met 25 tot maximaal 250 medewerkers) hebben tot en met 20 december 2012 nog de mogelijkheid om gebruik te maken van mobiliteitsvouchers. Dat zijn een soort tegoedbonnen die door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikbaar worden gesteld om bedrijven te laten onderzoeken hoe zij hun manier van werken en reizen kunnen aanpassen aan Het Nieuwe Werken.

Er zijn twee soorten vouchers. Met de kleine voucher (t.w.v. 1.500 euro) kunnen de kosten van een mobiliteitsscan betaald worden, waaruit zal blijken hoe je bedrijf ervoor staat en wat je kunt doen om slimmer werken en reizen te bevorderen. De grote voucher vergoedt tweederde deel van de kosten (t/m 4.500 euro) voor verder advies van een erkend adviseur bij het invoeren van de voorgestelde maatregelen of de kosten voor geadviseerde producten. Denk bijvoorbeeld aan een probeerpool voor elektrische fietsen.

Slimme mobiliteitskaarten

Ook na implementatie kun je geholpen worden slimmer te reizen. Bedrijven die je als werkgever verder kunnen ondersteunen schieten als paddenstoelen de grond uit. Mobilty Mixx, Radiuz en XXimo zijn van die bedrijven. Zij bieden mobiliteitskaarten aan waarmee werknemers gebruik kunnen maken van allerlei mobiliteitsdiensten, zoals het openbaar vervoer (NS, OV-chipkaart, OV-fiets, NS-scooter), parkeerdiensten (Q-Park, P+R terreinen, Parkline, Yellowbrick), taxidiensten, internationaal reizen, hotelovernachtingen, tanken (Nationale tankpas, Travelcard), poolauto’s gebruiken en auto’s huren. Alles wordt bijgehouden op één simpel pasje; de persoonlijke mobiliteitskaart van je werknemer.

Reiskosten inzien

De bedrijven bieden ook verdere ondersteuning en trainingen aan om werknemers te instrueren over het gebruik van de mobiliteitskaart en het bijbehorende systeem. Werknemers beheren in dat systeem zelf hun toegekende reisbudget en kunnen zelf kiezen welk vervoermiddel ze gebruiken. In sommige gevallen geeft het systeem ook nuttige tips over een geplande reis en is het mogelijk een reis- of routeplanner te gebruiken via een smartphone app. Bij één van de aanbieders kun je zelfs gebruik maken van een vervoersvervangende optie: telefonisch vergaderen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Het grote voordeel voor jou als werkgever is dat de volledige reisadministratie automatisch bijgehouden wordt en je de reiskosten van werknemers eenvoudig kunt inzien.

* De B50 maken deel uit van het landelijk Platform Slim Werken Slim Reizen.

Scan

Test hoe jij presteert op het gebied van Slim Werken Slim Reizen! Doe de scan om te zien hoe jij scoort ten opzichte van collega-ondernemers en waarin jij je nog kunt verbeteren.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.