Nederland aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven

Na Groot-Brittanië, is Nederland het goedkoopst qua bedrijfskosten

21 januari 2013

Nederland is één van de aantrekkelijkste landen voor buitenlandse bedrijven die zich in Europa willen vestigen.

Dat blijkt uit onderzoek van de internationale adviesorganisatie KPMG, waarbij gekeken is naar de bedrijfskosten in veertien opkomende en ontwikkelde economieën. In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen de 26 soorten kosten waar ondernemers mee te maken hebben.

Goedkope vestigingsplek

Opkomende economieën zijn - logisch - goedkoper voor de vestiging van een bedrijf dan ontwikkelde markten. Zo ben je in vergelijking tot de VS gemiddeld 20 procent goedkoper uit als je een bedrijfspand aanschaft in een land met een opkomende markt. 

Nederland: lage bedrijfskosten 

Nederland is na Groot-Brittanië qua bedrijfskosten het goedkoopst. Binnen de Eurozone scoort Nederland zelfs het beste als vestigingsplaats. Ook Japan en de Verenigde Staten moeten Nederland voor laten gaan. Van de onderzochte opkomende landen zijn China, India en Mexico het goedkoopst. Brazilië is de duurste vestigingsplek van de onderzochte landen met een opkomende markt.

Lage arbeidskosten

Behalve de kosten voor een vestigingsplek, zijn ook de arbeidskosten laag in China en India. In China geldt dit vooral voor de maakindustrie, in India voor de dienstensector. Belangrijk, want loonkosten behoren voor de meeste ondernemers tot hun grootste kostenpost. Ben je als ondernemer actief op een plek met een gevestigde economie, dan vormen de loonkosten tussen de 55 en 85 procent van je totale kosten. In landen met een opkomende markt is dit 30 tot 65 procent. 

Nederlandse stimuleringsmaatregelen 

Nederland is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die actief zijn op het gebied van research & development. Vergeleken met de VS is Nederland op dit gebied bijna 13 procent goedkoper. Dit dankzij onze lage kosten van (kantoor)faciliteiten en fiscale stimuleringsmaatregelen.  

Bron: KPMG

Auteur

Lenneke Arts