Moet ik als ondernemer interactieve TV gaan inzetten?

Digitale TV op het werk als promotiemiddel

13 februari 2013

HD TV rukt razendsnel op. In de wachtruimte bij de tandarts, in de sportwinkel, in het fitnesscentrum, bij de slager. Overal krijg je bewegende beelden voorgeschoteld. Steeds meer ondernemers gebruiken het populaire medium als promotiemiddel.

Televisie op het werk valt in de meeste gevallen onder de vierde P van het klassieke rijtje van de marketing mix (Product, Prijs, Plaats en Promotie). Het ondersteunt wat je met je bedrijf nastreeft en wilt communiceren naar alle betrokkenen. Dat kan naar buiten toe, dus naar bezoekers en toeleveranciers. En naar binnen, naar je eigen personeel.

Statement

Met tv op het werk kun je een statement maken. Je kunt bijvoorbeeld in de receptie van je bedrijf op een groot scherm een dynamisch kanaal laten zien met een mengeling van nieuws en sportfragmenten. Daarmee bevorder je dat de bezoeker je bedrijf associeert met actualiteit, snelheid, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Dus met bepaalde aansprekende waarden.

Welk kanaal?

Wat de kernwaarden die je met je bedrijf wilt uitstralen ook zijn, er is altijd wel een goed tv-kanaal te vinden dat je daarbij helpt. Robert van Sligter van GO Markets Europe: "Houd het vooral zakelijk, zou ik zeggen. Geen familiezenders en zo. Dat is niet erg bevorderlijk voor het bereiken van je doelen. Zakelijk nieuws dat gerelateerd is aan je branche is dat wel. Dat is zinvol."

Eigen kanaal?

Naar buiten toe zal het vaak gaan om een tv-scherm in de receptie of in de wachtruimte voor bezoekers. Je hebt dan in principe twee mogelijkheden: een bestaand kanaal selecteren of een eigen informatiekanaal laten zien. In het eerste geval heb je alleen een digitaal tv-abonnement nodig. In het tweede geval heb je mogelijk een eigen tv-server nodig, die in je netwerk is opgenomen. Uit onderzoek blijkt overigens dat acht procent van de werknemers die wel eens tv kijkt op het werk, dit bij de receptie van het bedrijf doet. Dus de tv die voor de buitenwacht is opgesteld heeft ook nog een interne functie.

Welke aansluiting heb ik nodig?

Een tv-aansluiting via de kabel is nog altijd het meest betrouwbaar. Net als thuis kun je ook kiezen voor digitale televisie via de kabel. Zo’n beetje alle tv-aanbieders hebben speciale zakelijke pakketten, geschikt voor meerdere aansluitingen. De pakketten zijn ook te combineren met telefonie en internet. Door de voordelige combinatie kost het je vaak niet veel extra om ook televisie op het werk te nemen.

Opletten geblazen

Bij het verspreiden van tv-beelden over veel toestellen moet je extra op je hoede zijn waar het de auteursrechten betreft. Uitgebreide informatie daarover en over de kosten van vergunningen vind je op mkbservicedesk.nl/tvophetwerk.