Helft ondernemers vreest gevolgen akkoord

Zes maanden doorbetalen WW grootste pijnpunt voor ondernemers

04 mei 2012 1 minuten

De helft van de ondernemers verwacht dat de voorgenomen crisismaatregelen van het kabinet een negatief effect hebben op ondernemend Nederland en op het eigen bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van Panteia onder 705 Nederlandse ondernemers. 

Rapportcijfer 7 voor pakket aan maatregelen 

Hoewel een groot deel van de ondernemers vreest voor de gevolgen, geeft 57 procent van de ondernemers het pakket aan maatregelen een rapportcijfer van een 7 of hoger. 27 procent van de ondernemers geeft een 5 of lager.

Doorbetalen ww grootste pijnpunt 

Het meest negatief staan ondernemers tegenover het doorbetalen van de WW, wat inhoudt dat je als werkgever zes maanden WW moet betalen voor werknemers die de WW ingaan. Een volgend negatief gevolg zien ondernemers in het verhogen van het hoge BTW-tarief van 19 naar 21 procent, gevolgd door het niet bezuinigen op ontwikkelingswerk en de effecten van de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding.

Hypotheekmarkt 

48 procent van de ondernemers vindt de maatregelen nog niet ver genoeg gaan. Ze vinden dat er meer gedaan moet worden aan de hypotheekrente en hypotheekmarkt, dat de overheid verder moet worden verkleind en dat er meer bezuinigd moet worden op ambtenaren. 

'Mark Rutte aan kop' 

Al met al is een groot deel (47 procent) van de ondernemers deze week positiever over het oplossen van de crisis dan twee weken geleden. 21 procent ziet het juist somberder in. Een ideale coalitie bestaat volgens 39 procent uit VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, met - volgens 47 procent van de ondernemers - Mark Rutte aan kop. 15 procent ziet liever een rechts kabinet en 14 procent een paars kabinet.

Bron: Panteia

Auteur

Lenneke Arts