Tien regels voor verstandig tillen

Voorkom rugklachten, til verstandig

03 augustus 2012

Mensen die elke dag zware dingen optillen, lopen een groot risico op rugklachten. Behoed je medewerkers hiervoor door hen te voorzien van tips over verstandig tillen.

Zeggen we ‘tillende medewerkers’, denk jij waarschijnlijk aan flink gespierde bouwvakkers. Stratenmakers en bouwvakkers moeten in hun werk inderdaad veel bukken en tillen, maar ook machinebankwerkers, landbouwers, verpleegkundigen, schoonmakers, magazijnbedienden en vrachtwagenchauffeurs zijn vatbaar voor rugklachten.

Gevolgen

Veel van deze rugklachten zijn te voorkomen door je werknemers mee te geven hoe ze verstandig kunnen tillen. Ook niet onbelangrijk: vertel hen over de gevolgen van verkeerd tillen. Mogelijk vindt je werknemer het niet zo passen bij zijn imago om ‘netjes’ te tillen, maar als hij beseft dat zijn rug kan slijten door onverstandig tillen en het kan zorgen voor hernia of spit, zal hij zich achter de oren krabben.

Hoe tilt mijn medewerker verstandig?

  1. Laat hem alleen iets optillen als dat echt nodig is. Kan hij om iets te verplaatsen ook een krick of heftruck gebruiken? Zorg dan dat hij dat doet!

  2. Zorg dat je werknemer niet overmoedig wordt. Laat hem per keer niet méér tillen dan nodig is. Beter twee keer lopen dan een overbelaste rug.

  3. Zorg dat je werknemers altijd een collega om hulp kunnen vragen als ze iets niet alleen kunnen tillen.

  4. Zorg dat je werknemers met een holle rug tillen, nooit met een bolle rug.

  5. Laat je werknemers tillen met twee handen en met de beide voeten geheel op de grond.

  6. Zorg dat je werknemers zware voorwerpen altijd tussen knie- en schouderhoogte vasthouden.

  7. Belangrijk is dat je werknemers niet met hun rug draaien tijdens het tillen. Beter gaan ze recht voor het voorwerp staan en houden ze hun rug recht.

  8. Wil je werknemer iets van de grond optillen? Dan hoort hij op zijn hurken te gaan zitten, zijn buikspieren aan te spannen en dán pas het voorwerp omhoog te tillen. Als hij een voorwerp met gestrekte benen van de grond pakt, dan is de kans op rugklachten groot.

  9. Zorg dat je werknemer hetgeen hij wil optillen, zo dicht mogelijk tegen zijn lichaam aan houdt.

  10. Heeft je werknemer al last van rugklachten? Geef hem dan vervangende werkzaamheden en zorg dat hij een tijdje niet tilt.

Bron: SZW