Laat overschatting niet je struikelblok zijn

Dit en nog meer tips voor een succesvolle onderneming

21 september 2012 2 minuten

Goed idee? Check! Businessplan? Kun je ook afvinken. Zin om hard te werken? Uiteraard! Je bent klaar voor de start. Laat eerst nog even deze goede raad op je in werken. Want zo maak je je onderneming een succes.

Neem afstand

De waan van de dag kan een ondernemer voortdrijven van de ene buitenkans naar de andere. Je bent flexibel en speelt in op marktontwikkelingen. Maar voor je het weet ben je een half leven verder. Lange termijndoelen kunnen zo makkelijk uit zicht raken. Zonde. Blijf op koers door geregeld afstand te nemen. Plan hier bewust tijd voor in. Pak eens je oorspronkelijke businessplan erbij. Zit je nog op de juiste weg? Wat moet je bijstellen?

Klant is koning

Zonder klanten is een ondernemer nergens. Klanten zijn koning. Bepaal je doelgroep met zorg. Verdiep je vervolgens werkelijk in de behoeften van je klanten nu en in de toekomst. Spits daar je strategie op toe. Vergeet niet: klantvriendelijkheid is niet iedereen gegeven, maar wel onontbeerlijk voor succes. Richt je niet naar binnen, maar naar buiten, tipt Stephan Derksen, oprichter van Salesguru. "Door met klanten te praten, doe je ideeën op en krijg je waardevolle informatie. Zo kom je er achter wat je de volgende keer beter kunt doen."

Ken uzelf

Vraag je geregeld af: wat wil ik nu echt bereiken en hoe blijf ik mij daarbij prettig voelen? Niet iedere ondernemer is geboren voor een grote organisatie met personeel. En niet iedereen is uiteindelijk even gelukkig als manager. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het vak waarin je ooit bent gestart, je het meeste ligt. Wees eerlijk tegenover jezelf en bekijk welke bezigheden het beste bij je passen, adviseert Marco Hoogerland, oprichter van De Talentenacademie. "Laat taken los. Hoe verder je komt, hoe meer talenten je nodig hebt om je organisatie uit te bouwen. Niemand heeft alle benodigde talent in huis."

Waak voor overmoed

Trek geen te grote jas aan; een imperium bouwen is een prachtige ambitie, maar houd beide benen op de grond. Overschatting is een groot struikelblok – sla de kranten er maar op na. Hoe vaak gaat het niet over ondoordachte investeringen en overnames? Behoud je enthousiasme en energie, maar laat het niet je achilleshiel worden. "Regel een goed klankbord die helpt je doelen helder te houden", zegt Hoogerland. Tel tot tien. Doe geen beloften die je niet kunt waarmaken.

Doe!

Deze tip staat onderaan omdat kennis van zaken, zelfkennis en klantgerichtheid nu eenmaal onontbeerlijk zijn voor succesvol ondernemen. Maar, zonder in actie te komen gebeurt er helemaal niets. Blijf er niet tegenaan hikken. Ga je plan niet bijschaven tot je een ons weegt, laat dat geen excuus zijn om aan de slag te gaan. Doe iets of niet, meer smaken zijn er niet.

Lees meer over succesfactoren.