Kansen voor ondernemers op de Olympische Spelen

Sla je slag bij internationale aanbestedingen

08 januari 2014

Aanbestedingen bij grote internationale evenementen zoals de Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap voetbal bieden kansen voor ondernemers. Zakendoen op de Spelen is zeker niet het exclusieve terrein voor multinationals. Zo bewijst ook Van den Berk Boomkwekerijen uit het Brabantse Sint-Oedenrode.

Whitepaper 'Ondernemen in het Verenigd Koninkrijk'

Bomen atletendorp

Begin 2010 won Van den Berk Boomkwekerijen de Europese aanbesteding voor de bomen van het atletendorp van de Olympische en Paralympische Spelen 2012 in Londen. Ruim 2400 bomen werden door vertegenwoordigers van de Olympic Delivery Authority (ODA), het architectenbureau en de aannemer persoonlijk uitgemerkt op de percelen van Van den Berk. Het ging in totaal om 45 verschillende soorten, van hoogstam tot meerstammig.

Directeur Pieter van den Berk zegt “ontzettend trots te zijn dat zijn bedrijf de bomen van het atletendorp heeft mogen leveren”, maar wil er verder niet veel over kwijt. “Als bedrijf ben je aan strikte voorwaarden gebonden als het gaat om dit soort grote aanbestedingen. Het is zeker geen geheim dat wij de bomen leveren, het Engelse vakblad Horticulture Week heeft zelfs een groot artikel hierover gepubliceerd, maar actief hiermee naar buiten treden is niet de bedoeling. Grote sponsoren betalen niet voor niets miljoenen om hun naam wel aan de Spelen te mogen verbinden.” Van den Berk zegt dat je als ondernemer niet bang moet zijn om te strijden voor zo’n grote aanbesteding: “Als je goed bent in wat je doet, maak je altijd een kans.”

Het is niet de eerste keer dat Van den Berk Boomkwekerijen in het VK een prestigieuze opdracht heeft uitgevoerd. Zo heeft het bedrijf ook bomen geleverd voor het Jubilee Park in Londen, de tuinen van Alnwick Castle, waar onder andere de films van Harry Potter zijn opgenomen, en de wereldberoemde renbaan Ascot Racecourse.

Aanbesteding vinden

Ben jij enthousiast en gemotiveerd om een aanbesteding voor jouw bedrijf binnen te slepen? Op de onderstaande websites vind je talloze aanbestedingen, van grote evenementen tot en met overheidscontracten, wereldwijd, waarop je kunt intekenen:

Voorbereiding

Lees voordat je besluit om een aanbestedingsprocedure te starten ook de praktische handleiding ‘Eerste Hulp Bij Aanbesteden’ van MKB Servicedesk. Deze handleiding biedt een handvat om veelgemaakte en onnodige fouten te voorkomen. Het is ook mogelijk om de kennis en kunde van een aanbestedingsspecialist in te kopen. Deze specialist zet samen met jou op een rij waar je bedrijf anno nu staat ten aanzien van de opdracht en hoe je je optimaal voorbereidt op een succesvolle inschrijving op de aanbesteding.