Reiskostenvergoeding wordt strijd tussen werkgevers en werknemers

Bekijk het webinar Slim Werken Slim Reizen

24 januari 2013

Met de afschaffing van de belastingvrijstelling op reiskosten van 19 cent per kilometer stijgen de reiskosten fors. Tijdens het webinar Slim Werken Slim Reizen spreken Lodewijk de Waal en Marianne Sturman zich hierover uit.

Met de afschaffing van de belastingvrijstelling op de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer stijgen de reiskosten fors. Ook de onbelaste vergoeding voor het openbaar vervoer wordt afgeschaft. De extra reiskosten kunnen per werknemer oplopen tot meer dan duizend euro per maand.

Extra kosten 

Wie bijvoorbeeld dagelijks tussen Leiden en Rotterdam pendelt kost de werkgever een maandtrajectkaart van 209,60 euro. RTL berekent dat vanaf 2013, afhankelijk van het inkomen 70 tot 109 euro per maand aan belasting gaat kosten. Dat is per jaar tussen de 840 en 1.308 euro. Ook de belasting van de kilometervergoeding voor het gebruik van de auto kan oplopen tot extra maandelijkse kosten van boven de honderd euro.

Wie moet dit betalen?

Gaat de werknemer of werkgever dit betalen? Volgens Lodewijk de Waal, voorzitter van het platform Slim Werken Slim Reizen, wordt dit een geweldig gevecht tussen werknemers en werknemers. 'Dit is het juiste recept voor een ruzie wie die kosten voor zijn rekening gaat nemen?'  Marianne Sturman, eigenaar Moneypenny zegt hierop: 'Dan maar die kilometers verminderen. Thuiswerken zal hiermee waarschijnlijk fors toenemen. Want daarmee bespaar je direct op de kosten, nog even afgezien van de tijd die je wint.’

Voor meer informatie over de afschaffing van de belasingvrijstelling op reiskostenvergoeding:

Bekijk het webinar Slim Werken Slim Reizen