Ooit een duizelingwekkende factuur gehad vanwege Mobiel Werken in het buitenland?

Column | Roaming

13 juli 2012 2 minuten

Als je deze vraag met 'ja’ kan beantwoorden, lees dan verder. Als het antwoord ‘nee’ is moet je eerst maar eens lezen wat Mobiel Werken is.

Ik krijg vaak vragen over wat roaming eigenlijk is. Roaming kunnen we simpel plat slaan door het gewoon ‘internetten’ te noemen. De term ‘roaming’ wordt niet gebruikt voor binnenlands internetgebruik maar alleen voor internetten in het buitenland. Ook hier weer een nuance, want wat is ‘internetten in het buitenland’? Websites bezoeken, maar dat snap jij ook wel. Onder ‘internetten’ wordt ook pushmail verstaan. Heb je dus zo’n slick iPhoontje of fancy Samsungetje? Dan heb je grote kans dat, wanneer je je toestel aanzet als je vliegtuig de gate aantikt, je provider de eerste roaming-tikken al binnen heeft. Welke smartphone stuurt tegenwoordig nou geen mail? Dat is al zo normaal geworden als ademen. Moet toch ook kunnen in het buitenland?

Buitenland: kostbaar internet

Klopt, maar het blijft internetten. En internetten is in het buitenland nou eenmaal duurder. Hoe dat komt? Binnen de EU zijn er wel afspraken gemaakt over de maximaal te berekenen tarieven, maar dat jaagt de Europese providers nog steeds niet bij elkaar aan tafel. Ze blijven elkaar de hoogste mogelijke tarieven doorbelasten totdat er weer een EU-regulering plaatsvindt, net zolang totdat ze wel om de tafel móeten! Het houdt tot die tijd wel in dat jij, smartphone-gebruiker, de klos bent. Die tarieven worden 1-op-1 aan je doorbelast. Hoogstwaarschijnlijk zit er niet eens marge tussen voor je Nederlandse provider. En dus zit díe er ook mee in zijn maag.

Zó maak je het goedkoper

Er zijn inmiddels drie oplossingen om het Mobiel Werken in het buitenland enigszins binnen financieel normale proporties te krijgen:

1)   Installeer Onavo op je smartphone (overigens ook aan te bevelen om gewoon in Nederland te gebruiken omdat het je dataverbruik laat krimpen). Ongezien halen we best veel onnodige data binnen (denk aan overbodige plaatjes in alleen al een email-handtekening). Deze app filtert dit op sublieme wijze en zorgt dat je alle relevante content binnenkrijgt en het laat al het onnodige weg.

2)   De meest makkelijke (en meest gebruikte) oplossing: gewoon alleen op Wifi-punten werken. Op steeds meer plekken wordt gratis Wifi aangeboden. Een uurtje werken kost dan vaak niet meer dan een biertje of cerveza.

3)   Er zijn inmiddels allerhande abonnement-modules die je aan- en uit- kunt zetten. Zo heb je bij Vodafone al een dagbundel voor 40MB, 40 smsjes of 40 belminuten voor 5 euro (de kosten van ongeveer 2 biertjes). KPN brengt je 10 euro in rekening per maand voor 100MB. Gewoon even laten aanzetten door je telecomdealer die je helpt kiezen bij de juiste module.

Als dit allemaal te lastig is voor je, geen probleem. Dan rest nog één oplossing: veel van je eigen handel verkopen zodat je de rekeningen kunt blijven betalen.

Het allermakkelijkste is natuurlijk je smartphone op vakantie in te ruilen voor zo’n ouderwets alleen-bellen-en-smsen-ding. Zeg je dan ook even tegen iedereen in Nederland dat ze je vooral niet moeten bellen. Lekker rustig...

Auteur

Nan van Grootel