Help, ik ga op vakantie!

Werken in het buitenland: hoe ga ik goed uitgerust op reis?

02 juli 2013 4 minuten

Op vakantie gaan, voor veel ondernemers is het spannend. Stel je voor dat je die ene grote opdracht misloopt, je eventuele personeelsleden een misser maken in de periode dat je weg bent of je er ná die periode van rust niet meer lekker in komt.

Moet ik wel op vakantie gaan?

Op vakantie gaan, voor veel ondernemers is het spannend. Stel je voor dat je die ene grote opdracht misloopt, je eventuele personeelsleden een misser maken in de periode dat je weg bent of je er ná die periode van rust niet meer lekker in komt. Toch is het goed er even tussenuit te gaan: het geeft een frisse blik, inspiratie en het heeft een positief effect op je gezondheid. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat mensen die op vakantie gaan, hun welbevinden na een vakantie gemiddeld een 7,8 geven, tegenover een 7 vooraf. (De Bloom, J., Geurts, S., & Kompier, M., 2010).

Vakantie gepland, en nu?

Je vakantie staat vast, de bestemming is gekozen. Al 'tabee' roepend de deur uit wandelen zonder een goede overdracht en liquiditeitsplanning, dat gaat niet. Check of je gedacht hebt aan de volgende zaken:

 • Afronding. Maak belangrijke zaken af en plan weinig afspraken in de week voor je vakantie, zodat je voldoende tijd hebt voor een goede afronding.

 • Overdracht. Bereid je werknemers/vervanger voor op de zaken die spelen of mogelijk gaan spelen tijdens je vakantie. Welke taken moeten ze afronden, welke contacten moeten ze warm houden en welke documenten en/of gegevens hebben ze daarvoor nodig? Geef ook aan bij wat voor soort moeilijkheden je werknemers contact met je mogen opnemen en op welke wijze ze dat het beste kunnen doen. Vraag hen bijvoorbeeld per sms het probleem voor te leggen. 

 • Liquiditeitsplanning. Wat moet je tijdens je vakantie betalen en wat krijg je binnen? Stuur je facturen voordat je op vakantie gaat en zorg dat je financiële zaken hebt afgerond. Plan betaalopdrachten die in je vakantie vallen vooraf in via internetbankieren.

 • Afwezigheidsassistent. Zorg dat je klanten op de hoogte zijn welke periode je afwezig bent en wie jouw vervanger is tijdens je vakantie. Vergeet een out of office reply niet voor nieuwe mensen die je contacten.

Meenemen

Een vakantie is het ideale moment voor bezinning, nieuwe plannen maken en met een afstandje naar je onderneming kijken. Bereid je daarop voor door goede boeken in te pakken en vooraf interessante whitepapers en video's te downloaden

Online in het buitenland

Ben je eenmaal op je vakantiebestemming en check je je mail, dan wil je daar geen honderden euro's aan kwijt zijn. Voorkom hoge kosten op (één van de) volgende manieren:

 • Download vooraf whitepapers, e-books en video's die je interessant lijken. Zo bespaar je datakosten op je vakantiebestemming. Overigens is dat wel iets goedkoper geworden dan voorheen, doordat de Europese Commissie heeft bepaald dat één MB aan mobiel internet maximaal 83 cent mag kosten. Eerder was dit 1,50 euro tot 3,50 euro per MB.

 • Gebruik een HotSpot, waarmee je onderweg en wereldwijd op duizenden locaties snel en gemakkelijk kunt internetten. Denk aan hotels, cafés, (weg)restaurants, congrescentra en vliegvelden. Het enige dat je nodig hebt is een laptop of mobiele telefoon met WIFI-ondersteuning en een HotSpot-account. Helemaal handig is: lokaal een abonnement kopen en dan je telefoon als HotSpot gebruiken voor je laptop. Als je een iPhone hebt kun je eenvoudig hiervoor je Persoonlijke Hotspot-functie gebruiken. In Nederland is dit gratis, voor het buitenland moet je een aanvullende bundel afsluiten of lokaal een abonnement kopen. Zo kun je volgens de website van MobileMac bij de Amerikaanse telecomprovider Verizon als iPhone 4 eigenaar voor 20 dollar per maand, gebruik maken van 2 GB aan data.

 • Koop in het land van je bestemming een simkaart. Lokaal internetten is veel goedkoper dan via je Nederlandse provider. Voor een bedrag van 10 á 20 euro, heb je vaak al een prepaid simkaart met een paar honderd MB.

Doorwerken op vakantie, kan het kwaad?

Werk je door tijdens je vakantie? Je bent niet de enige, blijkt - zoals eerder gezegd - uit De Grote Vakantie-enquête van de ANWB. Je mail checken op vakantie of even contact hebben met je personeelsleden in Nederland kan geen kwaad, blijkt uit onderzoek van arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen. Mensen hebben van nature behoefte aan controle en contact met het werk versterkt het gevoel van controle. Maar, maak het niet te gek. Bloom adviseert de tijden die je werkt af te bakenen en dit ook van tevoren te communiceren naar je reisgenoten. Je loopt het risico op geïrriteerde reisgenoten als je dit níet doet. Schep duidelijkheid, dan levert dat half uurtje mail checken per dag geen irritaties op en kun jij tegelijkertijd zonder zorgen over je onderneming van je vakantie genieten.

Bronnen: 

 • De Bloom, J., Geurts, S., & Kompier, M. (2010). Vacation from work as prototypical recovery opportunity. Gedrag & Organisatie, 23, 333-349.

 • De Volkskrant

 • Vodafone, T-Mobile

 • De Grote Vakantie-enquête 2012 van de ANWB

 • www.mobilemac.nl

Auteur

Lenneke Arts