Gemeenten betalen nog steeds te laat

Ondernemers krijgen gemiddeld negen dagen te laat hun factuur betaald

20 augustus 2012

Nog steeds betalen gemeenten een kwart van de facturen uit het bedrijfsleven niet binnen de afgesproken betaaltermijn. Mogelijk komt daar eind dit jaar verandering in, mits de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel voor een boeteregeling voor traag betalende overheden.

Het betalingsgedrag van gemeenten is het afgelopen jaar amper verbeterd. Waar in 2011 77,3 procent van de rekeningen op tijd werd betaald, is dat 77,5 procent in 2012. Daarmee lukt het de gemeenten nog steeds niet om facturen van het bedrijfsleven binnen de gestelde termijn van dertig dagen te voldoen. Dat blijkt uit een onderzoek van Dun & Bradstreet op verzoek van MKB-Nederland, waarbij honderdvijftigduizend rekeningen aan gemeenten onder de loep zijn genomen. 

Gemiddeld negen dagen te laat 

De gemiddelde overschrijding van de betalingstermijn is gedaald van tien dagen in 2011, naar negen in 2012. De snelst betalende gemeenten zijn Ameland en het Brabantse Landerd. Als slechtste uit de bus komt de Noord-Hollandse gemeente Castricum, die 41 procent van de rekeningen te laat betaalt, met een gemiddelde overschrijving van 30 dagen. 

Wat doe je ertegen? 

Heb jij last van te laat betalende klanten? In het artikel Hoe zorg ik dat mijn facturen betaald worden? lees je hoe je voorkomt dat je flinke bedragen misloopt door deze slecht betalende debiteuren. Doorzoek bijvoorbeeld het handelsregister van de Kamer van Koophandel om erachter te komen of je zaken doet met een betrouwbaar persoon en zet je algemene voorwaarden duidelijk op papier. Betaalt je klant alsnog te laat? Begin met het sturen van een herinnering. Helpt dat niet, dan kun je een sommatiebrief versturen, de door jou geleverde producten terugvorderen (via het recht van reclame), een betalingsregeling treffen met je klant of in het uiterste geval een incassobureau inschakelen.

Problemen door late betalingen 

MKB-Nederland vindt de uitkomsten van het onderzoek van Dun & Bradstreet teleurstellend. De ondernemersorganisatie zet zich sinds 2009 in om overheden sneller aan het betalen te krijgen. Maar de verbetering in het betalingsgedrag van gemeenten sindsdien, lijkt nu te stagneren. MKB-Nederland hamert erop dat juist in deze economische zware tijden, late betalingen ondernemers in liquiditeitsproblemen brengen. "Daarom is het belangrijker dan ooit dat klanten - en de overheid als goede voorbeeld daarop - op tijd hun rekeningen voldoen." De rijksoverheid betaalt 90 procent van de rekeningen op tijd. Het doel van MKB-Nederland is dat gemeenten deze score gaan evenaren.

Wet met boetebeleid 

Overheden moeten straks voor elke rekening die ze niet op tijd betalen, een boete betalen van 40 euro, plus 8 procent van het factuurbedrag. Tenminste, als de wet die dit bepaalt wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Volgt de Eerste Kamer hiermee het voorbeeld van de Tweede Kamer, dan treedt deze wet eind dit jaar in werking.

Bron: MKB-Nederland

De ranglijst van de gemeenten en hun betalingsgedrag vind je in de download onderaan de pagina.