'De cloud heeft toekomst, maar moet robuuster'

Interview met Michel Bruisten van architectenbureau Bruisten + Janssen

24 juni 2013

Michel Bruisten, eigenaar van architectenbureau Bruisten + Janssen, was vroeger een zogenaamde early adopter. Kwam er iets nieuws uit op ICT-gebied, dan was hij er als de kippen bij. Tegenwoordig kenschetst hij zichzelf echter als mainstream volger.

Kantoor in de cloud

‘En dat bevalt prima,’ zo stelt hij, ‘de techniek ontwikkelt zich met steeds minder grote sprongen, waardoor vroeg instappen lang niet altijd meer loont. Daarbij zijn net gelanceerde producten niet altijd even stabiel.’

Architectenbureau Bruisten + Janssen houdt kantoor in Beuningen en Arnhem. Het bureau ontwerpt een breed scala aan gebouwen, van woonhuizen en bedrijfspanden tot scholen en zelfs interieurs. Die ontwerpen ontstaan natuurlijk niet vanzelf. Elk detail moet worden uitgetekend en vastgelegd. Deze gedetailleerde ontwerpen vormen enorme bestanden, die je niet zomaar even op een USB-stickje zet. Bij Bruisten + Janssen hebben ze daarom een paar flinke servers staan.

Geen risico

‘Eigenlijk is alle ICT bij ons flink en robuust, daar ontkom je niet aan in onze branche,’ vertelt Bruisten. ‘Opslagcapaciteit en snelheid zijn de speerpunten, daar kunnen we niet op beknibbelen. Dat zou eenvoudigweg productiviteit en dus geld kosten.’ Het architectenbureau houdt daarom alle apparatuur op orde en laat niets versloffen. Bruisten: ‘Afgelopen januari heeft onze ICT-partner ZCC-IT nog twee nieuwe NAS-servers geïnstalleerd. Een op kantoor, de andere op locatie. Die gaan zo’n drie tot vijf jaar mee en worden dan weer vervangen. Ook wordt er elke nacht een back-up van alle gegevens gemaakt. We nemen geen enkel risico.’ Voor de rest van de bedrijfsvoering maakt het bureau gebruik van Windows Small Business Server en Microsoft Exchange Server voor het mailverkeer.

Cloud computing?

Aangezien Bruisten zijn ICT-infrastructuur op de klassieke manier heeft opgebouwd – met fysieke servers in de kelder – dringt zich de vraag op of hij wel eens heeft gedacht aan cloud computing. De firma heeft immers twee vestigingen, die sowieso al met elkaar moeten kunnen communiceren. Waarom dus niet alle techniek ‘in de cloud’ ondergebracht, zodat alles altijd vanaf elke willekeurige plek te benaderen is? Het antwoord van Bruisten is stellig: ‘Voor ons geen cloud, althans niet op dit moment. We hebben weliswaar tien werkplekken op twee locaties, maar alle zware werkstations staan in Beuningen. Daar hebben we geïnvesteerd in rekenkracht. Vanuit Arnhem doen we ICT-technisch gezien geen zwaar werk, dus daar was die investering niet nodig.’

Instabiel en duur

De belangrijkste reden voor Bruistens afwijzing van cloud computing is echter fundamenteler: ‘Het ontbreekt de cloud nog aan voldoende stabiliteit, hij is niet robuust genoeg. Misschien wel voor andere branches, maar niet voor de onze. Het verbindingslijntje is simpelweg te dun voor onze zware bestanden.’ Ook de prijs pleit volgens Bruisten niet voor cloud computing: ‘Als we alles op een rijtje zetten en de balans opmaken, zijn we in de cloud duurder uit. Dat is een duidelijk kostenplaatje. Ondanks allerlei voordelen als automatische updates. We houden voorlopig dus graag alles in eigen huis.’ Cloud computing heeft volgens Bruisten overigens wel degelijk toekomst, maar met de belangrijke voorwaarde dat de datalijn dikker en de prijs lager wordt.

Mobiele communicatie

Wat in elk geval toekomst heeft, is mobiele communicatie. Bruisten gebruikt zijn PDA volop, maar verkeert in constante worsteling met het minitoetsenbordje van het apparaat. Zijn voornemen voor de toekomst lijkt ons een goede tip voor de lezer met hetzelfde probleem: gooi de PDA de deur uit en vervang hem door een telefoontje plus tablet.

Auteur

Henk Jansen