Personeel minder vaak ziek thuis

Werknemers bang baan te verliezen

30 juli 2012 1 minuten

Heb jij gemerkt dat je personeel vaker grieperig of met een flinke verkoudheid op het werk zit? Dat kan kloppen, want in de eerste helft van dit jaar meldden minder werknemers zich ziek ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal ziekmeldingen op het werk is afgenomen. Dit blijkt uit een gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers.  Het gemiddelde verzuim in 2011 was 4,5 procent. De eerste helft van 2012 ligt dit op 4,3 procent was. Werknemers meldden zich gemiddeld 0,79 keer ziek. Er was in de eerste helft van 2012 weliswaar minder verzuim, maar de gemiddelde duur van verzuim was langer: gemiddeld 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar.

Baan verliezen

Vermoedelijk heeft de daling te maken met de economische ontwikkelingen. Medewerkers zouden bij een krappe arbeidsmarkt bang zijn hun baan kwijt te raken. Werknemers onder de 25 jaar oud verzuimen het meest door problemen met botten, spieren en gewrichten. Bij werknemers tussen de 25 en 45 jaar oud voeren psychische klachten de boventoon. Nog oudere werknemers kampen onder meer met hart- en vaatziekten.

(Bron: Pleinplus.nl)