Bouw snel en goedkoop je eigen website

Gebruik een online websitebuilder en een gratis beeldbank

02 augustus 2012

Veel ondernemers denken dat het opzetten van een eigen website duur, arbeidsintensief en tijdrovend is. Ten onrechte. Want tegenwoordig bouw je voor een luttel bedrag per maand zelf je eigen bedrijfswebsite. Zonder langdurige implementatietrajecten.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

Zelfs zonder FTP-programma of kennis van programmeertalen. Hoe? Met een online websitebuilder, een scanner en een database vol rechtenvrije afbeeldingen.

Geen gesleutel

Online websitebuilders heb je in verschillende soorten en maten. Maar alle werken ze volgens hetzelfde simpele principe: je maakt op de site van de websitebuilder een account aan, logt voor de eerste keer in en kunt direct aan de slag. Anders dan bij CMS-programma’s als Joomla of Drupal hoef je dus niet eerst software op een server te installeren en configureren. Daarmee voorkom je een hoop gesleutel aan configuratiebestanden, toegangspermissies en andere instellingen, waarvoor niet iedereen zomaar de kennis in huis heeft.

Online blokkendoos

Een websitebuilder draait volledig op de server van de aanbieder en valt je daarom niet lastig met techniek. Hij presenteert je slechts het functionele gedeelte, een online blokkendoos waarmee je in een mum van tijd je eigen website opbouwt en vormgeeft. De benodigde blokken bevinden zich in het menu van de websitebuilder, hebben verschillende voorgedefinieerde eigenschappen en laten zich eenvoudig met de muis verslepen naar de plek die je voor ogen hebt. Zo bepaal je flexibel en zonder technische kennis waar bijvoorbeeld een tekstblok komt, een afbeelding, een contactformulier of een filmpje. Door steeds nieuwe pagina’s toe te voegen, bouw je je website verder uit.

Templates

Maar een online websitebuilder heeft meer in huis dan slechts blokken en afzonderlijke bouwstenen. Je kunt ook gebruik maken van de aanwezige templates of sjablonen als basis voor je website. Vaak heb je hierbij de keuze uit tientallen varianten, die in feite al kant-en-klare websites vormen. Ze hoeven slechts gepersonaliseerd te worden, bijvoorbeeld door kleurstelling, lettertype en afbeeldingen aan te passen. Zo creëer je precies de sfeer die bij jouw bedrijf past en is het eindresultaat nauwelijks meer te herleiden tot de oorspronkelijke template.

Bedrijfsspecifieke content

Maar hoe pak je dat aan? Wat wordt de structuur van je website? Welke menuonderdelen voeg je toe? Hoe vervang je de standaard header en teksten door bedrijfsspecifieke content? Waar vind je inspiratie en beeldmateriaal? Niet elke ondernemer is immers een volleerd tekstschrijver of in bezit van een grafisch programma als Photoshop.

Neem een kijkje bij de buren

Een goed moment om eerst eens flink te gaan surfen. Neem een kijkje bij de buren, bezoek websites van concurrenten en leer ervan. Let bijvoorbeeld op de navigatie, de toonzetting van de teksten en de sfeer die met het aanwezige beeld wordt neergezet. Kopieer niet, maar laat je inspireren. Zo kom je er vanzelf achter wat je mooi en zinvol vindt. Heb je dat eenmaal helder voor ogen, dan volgt het eenvoudigste gedeelte. Een dubbele klik op een tekstblok is voldoende om je tekst te gaan typen.

Logo en afbeeldingen

Naast tekst vormt ook beeld een belangrijk onderdeel van een website. Allereerst behoort natuurlijk het bedrijfslogo op elke pagina te staan. Maar natuurlijk ben je er niet met een enkel logo. Hoe kom je aan beeldmateriaal voor de rest van je website? De verleiding is groot om hier Google Image Search voor in te zetten. Dit is echter af te raden door potentiële problemen met copyrights. Een prima alternatief vormen de op internet aanwezige databases met rechtenvrije afbeeldingen, zoals Stock.XCHNG en iStock. Het aanbod is namelijk van erg hoog niveau en verreweg de meeste afbeeldingen mogen ook op commerciële websites gratis of tegen een kleine betaling gebruikt worden.

Een bestaand domein koppelen

Ben je enthousiast geworden om zelf aan de slag te gaan, maar heb je al een website online staan? Dat hoeft geen belemmering te zijn. In verreweg de meeste gevallen kun je betrekkelijk eenvoudig een bestaand domein koppelen aan je websitebuilder. De oorspronkelijke domeinnaam blijft daarbij intact en bezoekers zullen je gewoon via het huidige internetadres vinden.

Jimdo & Weebly

Welke websitebuilder voor jouw bedrijf het meest geschikt is, hang af van je eisen en wensen. Twee interessante opties zijn Jimdo en Weebly. Beide zijn zeer gebruiksvriendelijk, gratis als basisversie en goedkoop als betaalversie (vanaf € 5,- per maand). Jimdo biedt bovendien de mogelijkheid om een webwinkel op te zetten en is beschikbaar in het Nederlands. Een andere opties is: Webnode. Deze websitebuilder is beschikbaar in het Nederlands, heeft geen gratis versie, maar kent een optimale weergave op smartphones en tablets. Kijk voor een gebruikersvergelijking van meer websitebuilders ook op Easywebsitebuilders.net.

Auteur

Henk Jansen