Personeel gevraagd in het mkb

Tot 2020 krijgen ondernemers te maken met flinke tekorten

14 augustus 2012 2 minuten

Het wordt de komende jaren moeilijker voor ondernemers om gekwalificeerd personeel te vinden. Het gaat om een schaarste van 450 duizend banen in het totale bedrijfsleven, waarvan 250 duizend in het mkb.

Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM. Vooral ondernemers in de transportsector, de industrie, de zorg en de bouw zullen te maken krijgen met tekorten. 

Vergrijzing

De vraag naar personeelsleden ontstaat vooral doordat ondernemers de komende jaren verschillende werknemers gaan vervangen, vanwege bijvoorbeeld de vergrijzing. Tussen 2010 en 2020 zullen ongeveer 1 miljoen werkenden met pensioen gaan. Vooral in de landbouw, de transportsector, de industrie en de zorg werken veel ouderen.

Beroepsopleidingen onder druk

Behalve van de vergrijzing, zullen ondernemers ook gevolgen ondervinden van de 'dubbele ontgroening'. Er zijn minder jongeren en de jongeren die er zijn, leren tegenwoordig langer door. Bovendien staan verschillende beroepsopleidingen onder druk, omdat ze gevoelig zijn voor vraag en aanbod en voor het imago van de sector.

Werkzoekenden aan onderkant arbeidsmarkt

Tegenover het tekort in het mkb, staat een overschot van 320 duizend werkzoekenden. Hierbij gaat het vooral om arbeidskrachten aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Hoe vind je gekwalificeerd personeel?

Ook in een periode van schaarste wil je geen genoegen nemen met minder geschikte mensen dan je eigenlijk zoekt. Ga daarom eens wat verder dan het simpelweg plaatsen van een vacature

  • Zoek personeelsleden via je eigen personeel. Je werknemers kennen je bedrijf goed en kunnen inschatten of de mensen uit hun netwerk al dan niet geschikt zijn voor een baan binnen jouw onderneming.

  • Bewaar open sollicitaties. Mensen die een open sollicitatie sturen, zijn vaak gemotiveerde kandidaten met eigen initiatief. Op het moment dat je iemand zoekt, pak je de open sollicitaties erbij.

  • Zoek contact met docenten op scholen voor beroepsonderwijs. Zij kunnen je misschien aan een geschikte kandidaat helpen. Zo heb je je werknemers nog gevonden vóórdat ze de arbeidsmarkt opgaan en ben je concurrerende ondernemers voor.

  • Werf personeel via de brancheorganisatie waarbij je bent aangesloten. Dit kunnen gediplomeerden zijn of leerlingen.

  • Zoek je iemand voor een specialistische klus? Denk er eens over om een zzp'er in te huren die van dit specialisme zijn beroep heeft gemaakt.  

Meer weten? Lees het artikel Waar ga je op zoek naar nieuw personeel?