Voorwaarden krediet opnieuw aangescherpt

Strenge kredieteisen van banken maken het ondernemers lastig

30 augustus 2012

Europese banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar de kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten verder aangescherpt. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het krijgen van financiering bij banken wordt voor ondernemers dus nog moeilijker dan nu al het geval is, zo schrijft kredietverzekeraar Atradius in een economisch rapport aan de hand van de meest recente cijfers.

Zwakke economie

De voorwaarden voor bedrijfsfinanciering blijven in 2013 zeer krap vanwege de herstelwerkzaamheden aan de boeken van de banken en het zwakke economische klimaat. Door het voortduren van de schuldencrisis zijn de kredietvoorwaarden vooral scherp in de Eurozone. De krappe kredietvoorwaarden en slechte economische prestaties betekenen ook voor 2013 een moeilijk klimaat voor bedrijven. Daarbij bestaan er een aantal grote risico’s waarvan een verdere escalatie van de crisis in de Eurozone de belangrijkste is. Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in 2012 in de meeste landen toe zal nemen en op een hoog niveau blijft in 2013. In de slechtst presterende landen loopt het aantal faillissementen in 2013 mogelijk verder op.

Langzaam herstel wereldeconomie

De mondiale economische groei herstelt zich naar verwachting in 2013 na een zwak resultaat in 2012. De groei komt volgens de prognose in 2013 uit op 2,9% vergeleken met 2,5% in 2012. Achter de mondiale ontwikkelingen gaan grote verschillen tussen ontwikkelde en opkomende landen schuil. De opkomende landen vertonen hoge groeicijfers terwijl er bij de ontwikkelde landen nauwelijks sprake is van groei.

Nederland: licht herstel in 2013

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75% krimpt en volgend jaar een zwakke groei laat zien van 0,75%. De economische groei is vooralsnog laag door de problemen in de Eurozone, de daling van de huizenprijzen en door de overheidsbezuinigingen. De problemen op de huizenmarkt zorgen voor een daling van het vermogen van huiseigenaren, een afname van het aantal consumentenleningen en een stijging van de spaarzaamheid onder huishoudens. Daarnaast hebben consumenten te maken met de hervormingen en de bezuinigingen door de overheid die probeert om het huishoudboekje op orde te brengen.

De weg naar financiering

Ondanks de negatieve tendens is het nog altijd mogelijk je bedrijf te financieren. Dat kan op vele manieren. Via beter intern financieel beheer, via banken - maar zorg dat je goed bent voorbereid - of via alternatieve financieringsvormen, zoals bijvoorbeeld crowdfunding. Meer over de juiste weg naar financiering lees je in het boek Eerste hulp bij Financiering.

Bronnen: Atradius, ECB, CPB

Auteur

Raphael Klees