Helft winkeliers in financiële problemen

'Lastenverzwaring en bestedingspatroon consument oorzaak problemen'

24 september 2012

Bijna de helft van de Nederlandse winkeliers verkeert in financiële problemen. Tienduizenden bedrijven zijn door de economische crisis en jarenlange lastenverzwaringen naar de rand van de afgrond geduwd.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Dat zegt MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel in een interview met het AD. 

Lastenverzwaring ondernemers 

Met uitzondering van de levensmiddelensector gaat het dramatisch in de detailhandel. Bloemisten, boekhandels, woninginrichters: allemaal merken ze de gevolgen van de crisis heftiger dan ooit. Oorzaak volgens Hans Biesheuvel is dat enerzijds de consument minder besteedt en anderzijds de ondernemer te maken heeft met lastenverzwaringen. "In het Kunduz-akkoord gaan de lasten opnieuw met 9 miljard euro omhoog. Daar ben ik helemaal klaar mee," verklaart Biesheuvel tegenover het AD. 

'Banken verstrekken nauwelijks krediet' 

De invoering van de forensentaks dreigt duizenden bedrijven over het randje te duwen, waarschuwt MKB-Nederland. Ook de banken zijn volgens de ondernemersorganisatie medeveroorzaker van de problemen. Die verstrekken nog nauwelijks kredieten aan ondernemers, meent MKB-Nederland.

Bedrijfspand verhuren of verkopen

Ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf, komen voor een extra probleem te staan: ze kunnen hun bedrijf of bedrijfspand amper kwijt. Biesheuvel tegenover de krant: "Er is weinig vraag naar bedrijven. En als er al een koper is, krijgt die vaak zijn financiering niet rond."

Hoe kom je aan geld? 

Heb jij ook moeite financiering te krijgen? In ons webinar 'Financiering: Waar let de bank op?' gaven Maarten Zemann (MKB Adviseurs) en Guust Jutte (Rabobank Nederland) tips aan ondernemers die voor financiering in aanmerking willen komen. Ze vertelden onder meer wat een bank doet, of er een minimum zit aan het bedrag dat je kunt lenen bij een bank, wat het Basel-akkoord is, hoe je geld leent als starter en hoe het proces van kredietverlening verloopt. Door je goed voor te bereiden, kun je zelf de kans vergroten dat je in aanmerking komt voor krediet.