"Hogere omzet dankzij open source"

Interview met Björn Wijers van Burobjorn

04 december 2012 3 minuten

Hulpeloosheid, ergernis en frustratie, dat waren de emoties die (web)developer Björn Wijers van Burobjorn ertoe brachten definitief af te stappen van gesloten software. “Sindsdien is vrijwel alle software die ik gebruik open source.”

"Nu is mijn software precies afgestemd op mijn specifieke wensen", vertelt Wijers. "Dat is het grote voordeel van open source. De code is vrij beschikbaar en zonder restricties aan te passen zodra je bedrijfssituatie daarom vraagt."

Eenmanszaak

Wijers heeft met Burobjorn een eenmanszaak die zich richt op (web)development, interactie en online media. In de praktijk ligt de focus echter vooral op het aanpassen van het open source programma WordPress. Voor aansprekende klanten als VPRO, VARA, de Belastingdienst en The Voice of Holland. Maar ook voor de eigen bedrijfsvoering maakt Burobjorn zoveel mogelijk gebruik van open source software. Wijers: “Sinds een jaar of vijf werk ik voor 99 procent met open source. De enige gesloten software die ik nog heb draaien, bestaat uit browsers en besturingssystemen waarop ik mijn werk test voor klanten.”

Gesloten software

Maar eerst even terug naar het begin. Naar de genoemde hulpeloosheid, ergernis en frustratie die de aanleiding vormden om gesloten software definitief vaarwel te zeggen. Hoe moeten we die plaatsen? Wijers: “Hulpeloosheid voelde ik toen ik weer eens geconfronteerd werd met oude bestanden die zich niet openden in een nieuwe versie van (gesloten) software. De ergernis heeft te maken met mijn achtergrond als Interaction Designer. Vanuit die discipline houd je je bezig met de interactie tussen mens en systeem en in dat licht zijn veel computerprogramma’s me een doorn in het oog. De frustratie tot slot, vindt zijn oorsprong in de zoveelste keer dat ik een bug tegenkwam die ik niet kon en mocht repareren. Bij gesloten software heb je immers geen toegang tot de broncode.”

Maatwerk

En dus stapte Wijers over op open source software, waarbij de broncode wél wordt meegeleverd en bovendien vrij aanpasbaar is naar eigen wensen en behoeften. “Daarmee creëer je onafhankelijkheid van de leverancier,” aldus Wijers, ”en liggen er opeens mogelijkheden tot maatwerk die bij gesloten software ondenkbaar zouden zijn.”

Out-of-the-box

Toch is veel open source software ook prima inzetbaar zonder eerst aan de code te sleutelen. Je hoeft dus niet per definitie techneut te zijn om te kunnen kiezen voor open source. Wijers: "Veel programma’s zijn tegenwoordig out-of-the-box al prima te gebruiken. Zo draai ik zelf naar volle tevredenheid de standaardversies van Ubuntu Linux, tekstverwerker Libre Office, antivirusprogramma ClamAV, antispamsoftware SpamAssassin en Thunderbird met Lightning-plugin voor e-mail en agenda. Daarnaast gebruik ik echter ook programma’s die wel zijn afgestemd op mijn specifieke situatie. De gewenste aanpassingen voer ik soms zelf uit en soms huur ik er iemand voor in."

Compatibiliteit

Tot slot de vraag hoe het staat met eventuele compatibiliteitsproblemen tussen open source software en gesloten software. Als bedrijf kun je je op dat gebied immers geen problemen veroorloven. Wijers: “Mijn Photoshop-alternatief GIMP verslikt soms wel eens in een bestand met enorm veel lagen, maar verder ervaar ik weinig tot geen problemen. Libre Office opent bijvoorbeeld vrijwel altijd alle doc-bestanden en ook een programma als Thunderbird stelt me nooit teleur. Verder is het ook maar net hoe je er zelf mee omgaat. Zo verstuur ik zelf altijd zoveel mogelijk in pdf of (liever nog) in open standaarden. Die zijn door iedereen te openen.

Hogere omzet

En daarin ligt wat Wijers betreft ook de toekomst. In open standaarden, open source en crossplatform. “Met die ingrediënten creëer je onafhankelijkheid van leveranciers en daarmee meer mogelijkheden tot maatwerk, “ aldus Wijers. “Waardoor je efficiënter kunt werken, kosten bespaart en uiteindelijk zelfs je omzet zou kunnen verhogen.”

Foto: Paul Keller / Kennisland

Auteur

Henk Jansen