"Hogere omzet dankzij open source"

Interview met Björn Wijers van Burobjorn
Hulpeloosheid, ergernis en frustratie, dat waren de emoties die (web)developer Björn Wijers van Burobjorn ertoe brachten definitief af te stappen van gesloten software. “Sindsdien is vrijwel alle software die ik gebruik open source.”
"Nu is mijn software precies afgestemd op mijn specifieke wensen", vertelt Wijers. "Dat is het grote voordeel van open source. De code is vrij beschikbaar en zonder restricties aan te passen zodra je bedrijfssituatie daarom vraagt."
 
Eenmanszaak
Wijers heeft met Burobjorn een eenmanszaak die zich richt op (web)development, interactie en online media. In de praktijk ligt de focus echter vooral op het aanpassen van het open source programma WordPress. Voor aansprekende klanten als VPRO, VARA, de Belastingdienst en The Voice of Holland. Maar ook voor de eigen bedrijfsvoering maakt Burobjorn zoveel mogelijk gebruik van open source software. Wijers: “Sinds een jaar of vijf werk ik voor 99 procent met open source. De enige gesloten software die ik nog heb draaien, bestaat uit browsers en besturingssystemen waarop ik mijn werk test voor klanten.”
 
Gesloten software
Maar eerst even terug naar het begin. Naar de genoemde hulpeloosheid, ergernis en frustratie die de aanleiding vormden om gesloten software definitief vaarwel te zeggen. Hoe moeten we die plaatsen? Wijers: “Hulpeloosheid voelde ik toen ik weer eens geconfronteerd werd met oude bestanden die zich niet openden in een nieuwe versie van (gesloten) software. De ergernis heeft te maken met mijn achtergrond als Interaction Designer. Vanuit die discipline houd je je bezig met de interactie tussen mens en systeem en in dat licht zijn veel computerprogramma’s me een doorn in het oog. De frustratie tot slot, vindt zijn oorsprong in de zoveelste keer dat ik een bug tegenkwam die ik niet kon en mocht repareren. Bij gesloten software heb je immers geen toegang tot de broncode.”
 
Maatwerk
En dus stapte Wijers over op open source software, waarbij de broncode wél wordt meegeleverd en bovendien vrij aanpasbaar is naar eigen wensen en behoeften. “Daarmee creëer je onafhankelijkheid van de leverancier,” aldus Wijers, ”en liggen er opeens mogelijkheden tot maatwerk die bij gesloten software ondenkbaar zouden zijn.”
 
Out-of-the-box
Toch is veel open source software ook prima inzetbaar zonder eerst aan de code te sleutelen. Je hoeft dus niet per definitie techneut te zijn om te kunnen kiezen voor open source. Wijers: "Veel programma’s zijn tegenwoordig out-of-the-box al prima te gebruiken. Zo draai ik zelf naar volle tevredenheid de standaardversies van Ubuntu Linux, tekstverwerker Libre Office, antivirusprogramma ClamAV, antispamsoftware SpamAssassin en Thunderbird met Lightning-plugin voor e-mail en agenda. Daarnaast gebruik ik echter ook programma’s die wel zijn afgestemd op mijn specifieke situatie. De gewenste aanpassingen voer ik soms zelf uit en soms huur ik er iemand voor in."
 
Compatibiliteit
Tot slot de vraag hoe het staat met eventuele compatibiliteitsproblemen tussen open source software en gesloten software. Als bedrijf kun je je op dat gebied immers geen problemen veroorloven. Wijers: “Mijn Photoshop-alternatief GIMP verslikt soms wel eens in een bestand met enorm veel lagen, maar verder ervaar ik weinig tot geen problemen. Libre Office opent bijvoorbeeld vrijwel altijd alle doc-bestanden en ook een programma als Thunderbird stelt me nooit teleur. Verder is het ook maar net hoe je er zelf mee omgaat. Zo verstuur ik zelf altijd zoveel mogelijk in pdf of (liever nog) in open standaarden. Die zijn door iedereen te openen.
 
Hogere omzet
En daarin ligt wat Wijers betreft ook de toekomst. In open standaarden, open source en crossplatform. “Met die ingrediënten creëer je onafhankelijkheid van leveranciers en daarmee meer mogelijkheden tot maatwerk, “ aldus Wijers. “Waardoor je efficiënter kunt werken, kosten bespaart en uiteindelijk zelfs je omzet zou kunnen verhogen.”
 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Trends: Groen is poen, simpel en snel

De belangrijkste ontwikkelingen volgens Rabobank
Duurzame en eenvoudige producten binnen handbereik, extra beleving toevoegen en flexibel samenwerken. Dit zijn volgens Rabobank enkele trends die de...

Startende ondernemers meer succes met coach

Coach in opstartfase draagt bij aan succes
Ondernemers die in de opstartfase hulp krijgen van een coach, hebben meer succes dan starters die geen begeleiding krijgen. Dat blijkt uit onderzoek...

Hoe stel je een partnercontract op?

Gratis voorbeeldcontract + vijf tips
Wie als ondernemer in zee gaat met een partner, zal zo’n samenwerking schriftelijk willen vastleggen. Maar hoe doe je dat? We geven enkele praktische...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten