Grootste zonnepanelendak van Nederland moet ondernemers inspireren

Staat duurzaam ondernemen bij jou al op de agenda?
Op woensdag 10 oktober 2012 nam Royal Lemkes het grootste zonnepanelendak van Nederland in gebruik. Daarmee wil de agrarische onderneming een voorbeeld zijn voor andere ondernemers, met de boodschap: 'Neem nú je verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam ondernemen.'
Ben jij klaar voor zonnepanelen?
Klik hier
Doe de energiescan!
Start
Het bedrijf Royal Lemkes uit Bleiswijk verkoopt en distribueert planten naar tuincentra, bouwmarkten en supermarkten en wil dit op een milieuvriendelijke wijze doen. Voor eigenaren Cees van de Mey en Chris Houbolt des te meer reden om vandaag, op de dag van de duurzaamheid - het grootste zonnepanelendak van Nederland te openen, samen met astronaut André Kuipers.  
 
Voetbalveld aan zonnepanelen 
Op het dak liggen 3.872 zonnepanelen, met een totaaloppervlak van 4.944 vierkante meter: de grootte van een voetbalveld. De panelen op het dak produceren jaarlijks ongeveer 750.000 kWh, wat overeenkomt met het stroomverbruik van ongeveer 214 huishoudens. Royal Lemkes gebruikt de duurzaam opgewekte energie direct voor verlichting, ventilatie, verwarming en airco. Daarmee kan de onderneming voor ruim tachtig procent in eigen elektriciteit voorzien.  
 
Voorbeeld voor ondernemers
Cees van de Mey en Chris Houbolt van Royal Lemkes willen een voorbeeld zijn voor andere ondernemers in Nederland. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om duurzaam ondernemen, is het bedrijf van mening. "Nederlandse ondernemers moeten niet vastzitten in zekerheid. Wij doen met dit dak een investering die we pas over twintig jaar terugverdiend hebben, maar zetten daarmee wél een stip op de horizon," aldus ondernemer Cees van de Mey. "Op dit moment verbruiken we met z'n allen anderhalf keer de aarde aan energie. Als we zo doorgaan is dat in 2030 zelfs twéé keer de aarde aan energie. Er móet iets veranderen en wij als ondernemers moeten dat doen: zuinig omgaan met onze omgeving en de bijbehorende bronnen."
 
André Kuipers 
Boegbeeld van de duurzaamheid en lid van het Europese astronautenkorps is André Kuipers. Hij zet zich de komende tijd in om iedereen duidelijk te maken: we hebben maar één aarde, daar moeten we zuinig mee omgaan. Kuipers maakt zich sterk voor de Nederlandse topsectoren, door Samsom en Rutte te vragen af te zien van de geplande bezuigingen op ruimtevaart. Blijft de regering de ruimtevaart steunen, kunnen Nederlandse bedrijven ook producten blijven leveren aan de ruimtevaart. En daarmee wordt innovatie gestimuleerd, zo vindt de astronaut. 
 
Voordelen duurzaam ondernemen
Kies jij al voor duurzaam ondernemen? Je doet er niet alleen het milieu een plezier mee, je eigen bedrijf wordt er ook beter van. Heb je al eens nagedacht over de volgende voordelen van duurzaam ondernemen:
  • Kostenbesparing: de kosten van afval, waterverontreiniging en regulering worden hoger. Met duurzaam ondernemen bespaar je op gebruik.
  • Reputatie: door te laten zien dat je duurzaam onderneemt, geef je een positief beeld af aan je (potentiële) klanten: ik geef om het milieu.
  • Werknemerstevredenheid: werknemers werken graag voor een bedrijf met een goede naam, dat regelmatig de pers haalt met duurzame initiatieven.
  • Blik op de toekomst: als er niets verandert, stijgt de wereldwijde vraag naar energie tot 60 procent in 2030. 
Hoe begin ik met duurzaam ondernemen?
Op het gebied van duurzaam ondernemen is veel mogelijk. Je kunt er, net zoals Royal Lemkes, voor kiezen om zonnepanelen op je dak te plaatsen, maar er zijn ook andere opties:
  • Gebruik duurzame energiebronnen: plaats zonnepanelen, produceer biobrandstof, wek warmte op met een warmtepomp, wek energie op uit schone biomassa of kies ervoor energie op te slaan in een bodemlaag.
  • Bespaar op verlichting: vervang je traditionele tl-buizen voor duurzame exemplaren, kies spaarlampen in plaats van gloeilampen, plaats bewegingssensors in ruimtes waar niet constant licht nodig is, zet verlichting op meerdere groepen en vervang lampen op tijd.
  • Kies voor groene stroom in plaats van voor grijze stroom: stap bij je leverancier over op groene stroom en vraag een Garantie van Oorsprong op om zeker te weten dat de stroom op een duurzame manier is opgewekt.
Energiesubsidies
En dat hoef je echt niet allemaal zelf te betalen, je kunt subsidie ontvangen voor duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan:

Maak winst met duurzaam ondernemen

De grootste voordelen op een rij
Duurzaam ondernemen is eigenlijk niets minder dan korte termijn en lange termijn doelen op elkaar afstemmen. Niet alleen hapsnap winst nú, maar ook...

Hoe duurzaam onderneem jij?

Vijf voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als ondernemer sta je midden in de maatschappij. Hoe je zaken doet heeft effect op je omgeving en bepaalt je succes op lange termijn. Dat heet...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten