Links uit het whitepaper 'Ondernemen in Italië'

Alle handige verwijzingen op een rij

15 december 2015

In het whitepaper 'Ondernemen in Italië' staan tal van handige links. Bekijk hier het overzicht.

Whitepaper Ondernemen in Italië

Het whitepaper nog niet in bezit? Download het whitepaper 'Ondernemen in Italië'.

Hoofdstuk 1: Italië, le figure

Tip

Wil je als (freelance) designer aan de slag in Italië? De Nederlandse ambassade in Italië heeft een onderzoek gepubliceerd met tips, kansen en belemmeringen. Naar het rapport.

Hoofdstuk 2: De economie

Corruptie

Twee tips: Werk transparant en selecteer tussenpersonen zorgvuldig. Lees het artikel op MKB Servicedesk of Download de volledige brochure.

Hoofdstuk 4: Handelspartners vinden

Zakenpartnerscan

De structuur binnen Italiaanse bedrijven is tamelijk hiërarchisch, vooral bij middelgrote en grote ondernemingen, waardoor de zakelijke contactpersoon vaak niet degene is die ook de beslissing neemt. Investeer daarom genoeg tijd in het vinden van de juiste contacten. Dat kan al vanuit Nederland. Agentschap NL kan hierbij helpen door middel van een 

Beurzen

Beurzen zijn een goede plek om nieuwe afnemers of leveranciers te ontmoeten. Na Duitsland en Spanje is Italië het derde beursland van Europa. Genoeg kansen dus om je product te presenteren of nieuwe contacten op te doen. De belangrijkste beurzen vind je in Milaan, Bologna, Turijn en Rome. Alle beursorganisaties zijn aangesloten bij de Associazione Esposizioni E Fiere Italiane (AEFI)

Tussenpersonen en handelsorganisaties

Wil je de Italiaanse markt op, maar heb je geen kennis van de taal en cultuur? Een tussenpersoon kan je helpen. Via de Nederlandse ambassade in Rome en landenadviseur Italië van Agentschap NL kom je aan betrouwbare contacten en handelsorganisaties. Ook de Italiaanse Kamer van Koophandel in Amsterdam kan je helpen.

Hoofdstuk 5: Geldzaken & btw

Kredietwaardigheid

De kredietwaardigheid van potentiële zakenrelaties kun je laten checken door instellingen zoals Graydon en Dun & Bradstreet. Zij verstrekken kredietrapporten van bedrijven uit de hele wereld. Download het gratis e-book ‘Eerste hulp bij Internationaal ondernemen’ voor veel meer informatie en praktische tips over het veroveren van buitenlandse markten.

De Italiaanse belastingdienst: 

De vennootschapsbelasting in Italië bestaat uit twee componenten: de IRES en de IRAP. De IRES is de belasting op bedrijfsopbrengsten en bedraagt 27,5 procent (2012). De IRAP is een regionale belasting over productieactiviteiten van je bedrijf. De hoogte hiervan verschilt per regio en per sector, maar ligt doorgaans rond de 3,9 procent (2012). Een btw-nummer vraag je aan bij Agenzia delle Entrate, ofwel de Italiaanse belastingdienstDe Nederlandse Belastingdienst kan je ook doorverwijzen.

Btw & import en export

Binnen de EU gelden andere btw-regels dan voor landen buiten de EU. Op de website van MKB Servicedesk kun je lezen hoe het zit met de btw-regels. Bijvoorbeeld in het artikel ‘Import en btw' en ‘Hoe zit het met btw en export van goederen?’.

Hoofdstuk 6: Transport & wet- en regelgeving

Meer over logistiek bij import en export lees je in de artikelen Hoe regel ik de logistiek bij import? en Hoe regel ik de logistiek bij export?

Wet en regelgeving

Ga je zakendoen in Italië, dan krijg je natuurlijk te maken met de nationale wet- en regelgeving voor bedrijven. Op de website van Agentschap NL vind je een overzicht van de wetgeving op het gebied van huisvesting, personeel, intellectueel eigendom, belasting, agentuurovereenkomsten, invoervergunningen en producteisen.

Internationaal Ondernemen Desk van MKB Servicedesk 

http://www.mkbservicedesk.nl/internationaal-ondernemen-desk/487.htm

Italiaanse landenpagina van Agentschap NL 

http://www.agentschapnl.nl/nl/node/43518

Nederlandse ambassade in Rome 

http://italie.nlambassade.org/you-and-country/zaken-doen-in-italie

Italiaanse Kamer van Koophandel in Amsterdam

http://www.italianchamber.nl/

TNT Express 

www.tntexpress.nl

Belastingdienst

www.belastingdienst.nl

Beurzenorganisatie AEFI 

http://www.aefi.it/Aefi/site/it/index

Italiaanse Bureau voor de Statistiek (ISTAT)

http://www.istat.it/en/