Minister Rosenthal en Hans Biesheuvel lanceren whitepaper diplomatieke posten

Werkbezoek bij kassenbouwer VB Greenhouses in teken whitepaper

01 november 2012

Tijdens een werkbezoek aan kassenbouwer VB Greenhouses reikte minister Rosenthal de eerste versie van het whitepaper 'het diplomatieke postennetwerk voor ondernemers' uit aan Hans Biesheuvel.

Whitepaper 'Het diplomatieke postennetwerk voor ondernemers'

Rosenthal reikte het eerste exemplaar uit aan Biesheuvel en aan ondernemer Edward Verbakel van VB Greenhouses, ook te zien via het filmpje dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemaakt. Hij deed dit tijdens een werkbezoek aan Plantenkwekerij Vreugdenhil in De Lier, waar VB Greenhouses recent een geavanceerd kassencomplex heeft opgeleverd. VB Greenhouses ontwerpt en realiseert jaarlijks een groot aantal glastuinbouwprojecten over de gehele wereld.

Ondernemen over de grens

Het whitepaper is een co-productie van het Ministerie BZ, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en MKB-Nederland. In het whitepaper voor ondernemers wordt uitgelegd hoe de Nederlandse rijksoverheid je kan helpen in het buitenland voet aan de grond te krijgen. Rosenthal: “Ambassades kennen de lokale markt, de cultuur en de voetangels en klemmen. Ze kunnen kansen signaleren en deuren openen bij lokale overheden.” Naast ambassades zijn er nog een aantal posten die ondernemers ondersteunen in het buitenland.

Download whitepaper 'Het diplomatieke postennetwerk voor ondernemers'

Nederland exportland

Export is de levensader van de Nederlandse economie. Na China, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan is Nederland de grootste exporteur van de wereld, zo berekende de Wereldhandelsorganisatie WTO. In 2011 exporteerden we voor 508 miljard euro aan goederen en diensten. In 2005 ging het nog om 281 miljard euro.

“Ons land barst van de handelsmogelijkheden en de innovatieve oplossingen die meteen kunnen worden toegepast. Onder meer voor hightech, voedsel, infrastructuur en watergebruik”, zegt Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het whitepaper. “Dat vind ik een prachtig ideaal om aan te werken. Het levert ons èn anderen economische veerkracht. Banen wereldwijd. Welvaart.”

Ondernemers ervaren de kracht

Gerry Noman, directeur van Patisse bakproducten, is een van de vele ondernemers die internationaal slaagde mede dankzij de Nederlandse handelsposten. “Zonder hulp van de ambassade was ik ook wel in Chicago begonnen, maar had ik er zes maanden langer over gedaan", vertelt hij. "Nu kreeg ik alle informatie binnen een week.”

Ook Jacqueline van der Weijden, exporteur van roterende vlaggenmasten (Limeta), is bekend met de kracht van de Nederlandse handelsposten. Naast Suriname, Duitsland en Oostenrijk heeft ze nu haar oog laten vallen op Brazilië. "Toen ik naar Suriname wilde exporteren heb ik de nodige informatie bij de Nederlandse ambassade verzameld. Zij kunnen vaak meer vertellen over de bedrijven die je wilt bezoeken en uitzoeken welke in deze branche werkzaam zijn."