Crowdfunding in Europa dit jaar naar 450 miljoen euro

Europese regelgeving nodig om financieringsvorm verder te laten groeien

06 september 2017 2 minuten

Crowdfunding groeit sterk in Europa. In 2011 werd er meer dan 300 miljoen euro opgehaald via ruim 200 platformen. Daarmee vormt crowdfunding in Europa een derde van de wereldmarkt.

De verwachting is dat er in 2012 voor meer dan 450 miljoen euro wordt gefinancierd via Crowdfunding. Dat staat in het onderzoek ‘A Framework for European Crowdfunding’.

Crowdfunding in Nederland

In Nederland wordt de 'digitale collectebus' door ondernemers ook steeds vaker gebruikt om geld in te zamelen. In de eerste helft van 2012 werd er volgens een ander onderzoek zo'n 3 miljoen euro gefinancierd via crowdfunding, waarvan 1,5 miljoen voor ondernemers. In Nederland zijn MKBCrowdfunding enCrowdAboutNow bekende platformen voor ondernemers.

Europees beleid

"Een jaar eerder (2010) lag het totaalbedrag in Europa nog tussen de 150 en 200 miljoen euro", laat onderzoeker Ronald Kleverlaan weten tegenover NUzakelijk.nl. "Dat is dus bijna een verdubbeling."

De makers van het rapport pleiten voor een Europees beleid rond crowdfunding. Dat bestaat nu nog niet, maar is nodig om 'wereldwijd concurrerend te blijven'. Het beleid moet zich op drie pijlers baseren: wet- en regelgeving, educatie en onderzoek. "We vrezen beperkte toekomstige groei voor crowdfunding, als er niets verandert", aldus Kleverlaan. "Platformen moeten zich nu in allerlei bochten wringen om aan de regelgeving te voldoen en er is een flink grijs gebied."

Fraudegevoelig?

In veel landen mogen de investeringen maximaal 100.000 euro belopen, in Nederland is dit vijf miljoen euro. "We willen dat dit overal vijf miljoen wordt”, vertelt Kleverlaan. "Daarnaast willen we dat het onder bepaalde voorwaarden mogelijk wordt zonder banklicentie te opereren en dat aandelen makkelijker verhandelbaar worden."

Crowdfundingplatformen hebben onder meer te maken met fraude, of eigenlijk de perceptie van fraude. "Het gebeurt vrijwel niet, want er wordt vooral gebruikgemaakt van eigen netwerken en die licht je niet op natuurlijk. Maar doordat er geen goede wetgeving is rond crowdfunding, bestaat het beeld dat het fraudegevoelig is."

Bekendheid crowdfunding

Andere zaken waar crowdfunding in de praktijk tegenaan loopt, zijn onder meer het vaststellen van waarderingen en de communicatie na een investering. Naast dat er een Europees beleid moet komen, vinden de onderzoekers dat er meer voorlichting moet komen. Kleverlaan schat dat crowdfunding nu slechts onder een paar procent van de bevolking bekend is.

>> Meer nuttige informatie over bedrijfsfinanciering lees je op onze kredietdesk.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.