"Vol goede moed ondernemen met nieuwe regering"

Column | Kabinet Rutte II

02 november 2012

De inkt van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte II is nog niet droog, of ook over Nederland waait een orkaan. Een orkaan van kritiek. Zonder de inhoud echt goed bestudeerd te hebben, heeft Jan en alleman een mening over wat er vooral fout is aan dat akkoord. En dan gaat het vooral over de hoogte van de zorgpremie.

De geleerden zijn het er niet over eens, hebben zelfs nog geen sluitende berekeningen kunnen maken, maar toch papegaaien we met z’n allen dat dit een belachelijke maatregel is, dat die direct van tafel moet, dat de verkeerde groep mensen (van middenklasse tot de zeer vermogende) teveel moeten betalen. Met grote chocoladeletters wordt Rutte al weggezet als een Marx, een Sinterklaas, een tweede Joop den Uyl.

Negativisme

Wat mij vooral steekt is dat negativisme. Kijken naar wat er met name niet goed is en dat dan benadrukken. Als ondernemer heb ik ook in deze tijden niet altijd de wind in de zeilen. Het is hard werken om de zaak, mijn bedrijf, draaiende te houden. Ook ik zit niet te wachten op lastenverzwaring. Niet als ondernemer en niet als vader van een gezin met studerende kinderen die nog thuis wonen. Natuurlijk niet.

Vol goede moed

Maar wat ik in mijn bijna 10-jarig bestaan als ondernemer heb geleerd, is om iedere dag weer met positieve blik aan de slag te gaan. Gert van der Houwen, voorzitter van MKB Den Haag, zei het eens op een bijeenkomst. “Ga niet staren naar de cijfertjes op je bankrekening, maar zoek elkaar op, ontwikkel nieuwe initiatieven en ga en blijf aan de slag.” Woorden uit mijn hart. Niet mopperen, maar de mouwen opstropen en vol goede moed aan het werk.

Schouders eronder

Het zit wel een beetje in de Hollandse volksaard. Mopperen en zeuren. Het is niet goed of het deugt niet. Maar we leven in een periode dat we er met elkaar de schouders onder moeten zetten. Ik zie dat bij heel veel collega-ondernemers ook gebeuren. Het is in mijn ogen nu juist de tijd om al onze creativiteit, energie en doorzettingsvermogen in te zetten om onze economie er bovenop te helpen. Om zo onze maatschappij klaar te stomen voor de komende jaren.

Handelen naar wat ons bindt

Onlangs was ik bij een bijeenkomst waar Herman Wijffels een voordracht hield. Los even van de inhoud, die zeer boeiend was, zie zijn boekje 'Formeren is vooruitzien', was ik vooral onder de indruk van zijn visie en zijn wil om vooruit te denken. Positief, gericht op samenwerking. We moeten vooral denken in en handelen naar wat ons bindt, niet wat ons onderscheidt.

Ondernemen met nieuwe regeerakkoord

Deze gedachten komen bij mij boven als ik al die reacties hoor en lees op het nieuwe regeerakkoord en de plannen die daar in staan. Ik ben het ook lang niet met alles eens. VVD en PvdA hebben allebei mijn stem niet gehad, maar ik vind dat we deze regering eerst een kans moeten geven, dat we ze moeten steunen en positief met raad en daad bijstaan. Vol goede moed.

Auteur

Edouard van Arem