Kennis uit Breda via Vietnam naar Brazilië

Raymond Barth wil Braziliaanse automotive sector veroveren

16 april 2013

Raymond Barth is met ECS Electronics uit Breda op weg om met een ijzersterk product de Braziliaanse automotive sector binnen te dringen. “In theorie kunnen ze geen nee zeggen, maar het blijft mensenwerk.”

Naam: Raymond Barth

Bedrijf: ECS Electronics B.V.

Functie: General Manager

Vestigingen in: Nederland, Duitsland, Polen, Turkije, Vietnam

Werknemers: 500

Sector: Automotive

Product: Elektronische systemen, bekabeling

Afzetkansen

Tijdens de economische handelsmissie naar Brazilië (18-23 november 2012) hoopt Barth afzetkansen te vinden in Brazilië. “Brazilië is een groeimarkt en met name de automotive sector is een van de sterkst groeiende afzetsectoren”, weet Barth. “Het autogebruik stijgt sterk en autofabrikanten als Opel en Volkswagen maken grote winst.”

Wereldwijd

Het elektronicabedrijf uit Breda heeft internationaal al groot succes. “In Europa leveren we aan 13 autofabrikanten. We hebben vestigingen in Nederland, Duitsland, Polen, Turkije en Vietnam. In China hebben we ook twee franchise-modules en in het Verenigd Koninkrijk een digitaal aanspreekpunt. Ons concept is met name succesvol, omdat we kennis vanuit Europa combineren met lage lonen uit Vietnam, de laagste uit Azië. Vanuit Vietnam kunnen we ook gaan leveren aan Brazilië.”

Concurrentiestrijd

In 2007 werd voor ECS Electronics de stap naar Vietnam mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de Nederlandse overheid. “Veel mensen vragen zich af waarom we daar subsidie voor kregen, maar het heeft het juiste effect gehad. Door de economische situatie en de grote prijzendruk zijn twee van onze internationale concurrenten kopje onder gegaan. Mede doordat we in Vietnam tegen lage kosten kunnen produceren hebben we juist winst gemaakt en kunnen we ook 150 man in Breda aan het werk houden.”

Zakendoen in Brazilië

Barth hoefde zich niet in te lezen voor de missie naar Brazilië. De Braziliaanse manier van zakendoen is voor hem immers niet van belang. “Op het niveau van autofabrikanten zitten allemaal Duitsers aan het hoofd. Daarmee zakendoen is mij bekend.” Barth schat zijn kansen dan ook hoog in. “In theorie kunnen ze geen nee zeggen, maar het blijft mensenwerk.”

Video’s missie Brazilië

Raymond Barth is een van de ondernemers die dagelijks zijn belevingen vanuit Brazilië zal delen via video-impressies. Volg de ondernemers via onze special Brazilië.

Auteur

Raphael Klees