Biesheuvel: "Het swingt hier en dat gaat de komende jaren nog hard door"

Handelsmissie Brazilië succesvol

21 januari 2013 3 minuten

Via een Google Hangout vertellen Hans Biesheuvel (voorzitter MKB-Nederland) en Jaqueline van der Weijden (eigenaar Limeta bv) vanuit Brazilië over hun ervaringen tijdens de Handelsmissie in het land.

De Handelsmissie naar Brazilië is een groot succes, dat vinden in elk geval Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland en Jacqueline van der Weijden, eigenaar van Limeta BV, een bedrijf in masten en vlaggen. Willem Overbosch, directeur van MKB Servicedesk sprak met ze via een Google Hangout over hun belevenissen in het Zuid-Amerikaanse land. 

Business van 10 miljard

Door de handelsmissie krijgt de delegatie van meer dan 150 bedrijven en het Koninklijk paar een goed beeld van de zakelijke markt en de mogelijkheden in Brazilië. Momenteel zijn ruim vijfhonderd Nederlandse bedrijven actief in Brazilië. "Dat lijkt nog zo weinig", vindt Overbosch. Biesheuvel: "Voor een land met tweehonderd miljoen consumenten is vijfhonderd bedrijven inderdaad heel weinig, maar aan de andere kant is de totale business tussen Brazilië en Nederland momenteel tien miljard. Waarbij de export van Brazilië naar Nederland zes miljard bedraagt en de export van Nederland naar Brazilië vier miljard. De export van Brazilië naar Nederland is alleen al dit jaar met 40 procent gegroeid. De export van Nederland naar Brazilië met 10 procent. Het is dus echt een relatie die snel aan het groeien is."

Fantastische ambassadeurs

Het Koninklijk paar is mee op de Handelsmissie. Volgens Van der Weijden en Biesheuvel is dit van grote toegevoegde waarde. Biesheuvel: "Ze werken keihard, zijn goed voorbereid, stellen goede vragen en worden met alle respect ontvangen. Het zijn fantastische ambassadeurs voor Nederland. Er gaan deuren voor ze open die voor niemand anders open gaan." Van der Weijden voegt eraan toe: "Ze zijn oprecht geïnteresseerd in iedereen en proberen met iedereen te spreken."

Week van de Ondernemer 2013

Tijdens de missie sprak Biesheuvel met de directeur van een grote werkgeversorganisatie in Brazilië. Biesheuvel: "Ik vertelde hem over de Week van de Ondernemer die jaarlijks in april plaatsvindt in Nederland. Hij zei direct dat hij er komend jaar bij wil zijn. Dat betekent dat ze graag naar Nederland willen komen en de relatie serieus nemen."

Biesheuvel en Van der Weijden merken beiden dat deze missie heel belangrijk is voor onze economie: "We werken nu aan de veerkracht van de Nederlandse economie. Die moet groter en sterker worden. De groei zal de komende jaren niet uitbundig zijn en dat betekent dat export steeds belangijker wordt."

Brazilië is nog steeds een van de snelstgroeiende economieën van de wereld. De verwachting is dat er volgende jaar 3 à 4 procent economische groei wordt verwacht: "Daar dromen we in Nederland momenteel van!" aldus Biesheuvel. "Het idee dat wij hebben over de versterking van de economie sluit erg aan hoe Brazilianen daar over denken. Zij zeggen: "focus op ondernemerschap in combinatie met duurzaamheid en innovatie. Er zijn heel veel aanknopingspunten om samen kansen te pakken."

Smartphones en tablets

En de technologie, hoe staat het daarmee in Brazilië? De verbindingen zijn redelijk, maar daar mag nog wel verbetering in komen," vindt Van der Weijden. "Je ziet wel veel smartphones en tablets dus ze zijn wel degelijk met die technologie aan de slag." Biesheuvel: "Ik heb wel het idee dat het heel snel gaat. Tien jaar geleden was Brazilië bijna nog een ontwikkelingsland. In tien jaar tijd is het de zesde economie van de wereld geworden. Je voelt gewoon het swingt hier en dat gaat de komende jaren heel hard door."

Bekijk de hele Google Hangout tussen Willem Overbosch, Hans Biesheuvel en Jaqueline van der Weijden hieronder.