Handelsmissie Brazilië groot succes

Mission Brazil: grote oogst voor ondernemend Nederland

14 augustus 2017

Handel met Brazilië is heel aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven. Dat is een van de conclusies van de geslaagde handelsmissie naar het Zuid-Amerikaanse land. De hoogtepunten op een rij.

Economische handelsmissie

Van 18 tot 23 november 2012 vond een grootschalige Nederlandse handelsmissie naar Brazilië plaats. De grootste in de Nederlandse geschiedenis met een delegatie van 157 bedrijven onder leiding van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima, Hans Biesheuvel (voorzitter MKB-Nederland) en Lillianne Ploumen (minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De missie was bedoeld om ondernemers voet aan de grond te laten krijgen in het land met een sterk groeiende economie en waar in 2014 het WK voetbal plaatsvindt en in 2016 de Olympische Spelen.

Ieder jaar missie Brazilië

Amper in Brazilië aangekomen kondigde de kersverse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lillianne Ploumen, aan dat er de komende jaren meer onderlinge ontmoetingen gaan plaatsvinden: "Ieder jaar komt er een missie Brazilië". Op de eerste dag sloot Hans Biesheuvel namens MKB-Nederland een samenwerkingscontract met Braziliaanse werkgeversorganisaties waarin werd vastgelegd dat er ieder jaar een ontmoeting gaat volgen tussen Nederlandse en Braziliaanse ondernemers.

Koninklijk paar: uitstekende ambassadeurs

Tijdens de missie bewezen Prins Willem Alexander en Prinses Maxima een uitstekend uithangbord te zijn voor Nederland en de Nederlandse ondernemers. "Zij openen deuren die voor iedereen gesloten blijven", zei Hans Biesheuvel. Daarnaast was de media-aandacht enorm vanuit Nederland en Brazilië, waardoor Nederlandse ondernemers nog beter op de kaart werden gezet.

Oranjecampings en Seedorf

Er werden tijdens de missie al heel wat belangrijke contracten afgesloten. Zo tekende de Oranjecamping een overeenkomst met Camping Clube do Brasil. Amsterdam ArenA sloot een contract met OAS Arenas voor de ontwikkeling van stadions. Allemaal in het kader van het WK dat in 2014 in Brazilië plaatsvindt. Prins Willem Alexander trapte de onderhandelingen rond het WK af met Clarence Seedorf tijdens een potje Panna Knock-out. 

Ervaringen van ondernemers en Hans Biesheuvel

Via videoblogs deelden verscheidene ondernemers hun belevenissen in Brazilië. Ook Hans Biesheuvel deed regelmatig verslag via videoblogs, geschreven blogs en twee live Google Hangouts met Willem Overbosch van MKB Servicedesk. Alle filmpjes zijn terug te zien op de special Brazilië.

Graag weten waar de risco's liggen als je in Brazilië wilt gaan ondernemen? Download hieronder het 'Risicorapport'. Dit rapport is opgesteld door kredietinformatiebureau Dun & Bradstreet.

Lees ook tien basisprincipes voor Succesvol handelen met Brazilië.

Auteur

Raphael Klees