Ondernemer Josette Dijkhuizen VN Vrouwenvertegenwoordiger 2013

'Ondernemerschap belangrijk voor empowerment vrouwen'

04 december 2012 2 minuten

Ondernemer Josette Dijkhuizen is verkozen tot Vrouwenvertegenwoordiger 2013. Dijkhuizen wil het komende jaar meer aandacht vragen voor vrouwelijk ondernemerschap.

De Nederlandse Vrouwen Raad draagt dit jaar Josette Dijkhuizen, ondernemer, wetenschapper en genomineerde voor de prijs ‘ZZP Ondernemer van het Jaar 2012', voor als Vrouwenvertegenwoordiger 2013. Namens de Nederlandse vrouwen spreekt zij de afgevaardigden van de 192 lidstaten van de Verenigde Naties toe over zaken die de kans op gendergelijkheid op ernstige en vaak hardnekkige wijze belemmeren. Jaarlijks gaat een Vrouwenvertegenwoordiger mee in de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

"Deze positie betekent dat ik in 2013 zal optreden als Vrouwenvertegenwoordiger in de Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met deze positie treed ik in de voetsporen van niemand minder dan dr Marga Klompé, eerste vrouwelijke minister van Nederland." 

Ondernemen geeft innerlijke kracht

Dijkhuizen (43) coacht en adviseert startende en meer ervaren ondernemers. Sinds 2010 is Dijkhuizen ook promovendus aan de Universiteit van Tilburg. In haar onderzoek richt zij zich op succes- en geluksfactoren van ondernemers in Nederland. “Zowel in mijn werk als in mijn onderzoek zet ik me in voor empowerment van vrouwen door zelfstandig ondernemerschap.” Vrouwen stimuleren om een eigen onderneming op te zetten, is voor Dijkhuizen een krachtig emancipatiemiddel: “Ondernemen vergroot het gevoel van eigenwaarde en geeft veel zelfvertrouwen.” Hierover zal zij de Algemene Vergadering van de VN volgend jaar alles vertellen.

Meer ondernemerschap bij vrouwen wereldwijd betekent volgens Dijkhuizen niet alleen een verbetering in de positie van vrouwen: “Meer succesvolle vrouwelijke ondernemers leidt bovendien tot armoedereductie en vergroting van zowel welvaart als welzijn. Vrouwen investeren namelijk een veel groter deel van hun inkomen terug in de maatschappij dan mannen. Zij investeren in het gezin, (hun) kinderen en in hun educatie en scheppen zo een meerwaarde voor gezinnen en de samenleving als geheel”, aldus Dijkhuizen.

Duurzaam netwerk opzetten

In voorbereiding op haar toespraak bij de Verenigde Naties zal Dijkhuizen praten met vrouwelijke ondernemers in Nederland, rolmodellen en belanghebbenden. “Ik wil een duurzaam netwerk van vrouwelijke ondernemers oprichten die zich ook in de toekomst voor meer vrouwelijk ondernemerschap – wereldwijd – willen inzetten.”