MKB Trends 2013

Denk en schrijf mee over dé trends voor ondernemers in 2013

22 oktober 2013 2 minuten

Onzekerheden zijn er al genoeg. Je kunt daarom maar beter voorbereid zijn op de toekomst. Wij hebben de trends voor 2013 alvast op een rij gezet. Om deze zo concreet mogelijk te maken vragen we jouw bijdrage. Zo komen we samen tot bruikbare to-do’s die jou helpen succesvol te zijn in 2013. Doe daarom mee aan onze enquête en werk aan een gezamenlijke toekomstvisie.

Deel jouw ideeën over 2013 met MKB Servicedesk en werk mee aan het trendrapport voor ondernemers. Want jij als ondernemer weet het beste wat voor jou en je bedrijf belangrijk is in 2013. Met de uitgave van de trends voor 2013 willen we ondernemend Nederland inspireren, een beeld vormen van de toekomst en vertalen wat dat voor jou als ondernemer betekent.

Doe mee aan het onderzoek en bepaal jouw trends

Duurzaamheid, verdwijnende grenzen en flexibel werken

Wat zijn de belangrijkste trends voor de komende jaren? Dat de wereld in een crisis verkeert, hoeven we je niet meer te vertellen. De gevolgen zijn wel van belang: er is minder geld in omloop en de bestaande systemen staan onder druk. 

Werk gaan we anders organiseren, we gaan flexibel samenwerken. De eisen aan duurzaamheid en transparantie worden strenger onder druk van de consument en wetgeving. Het wordt nog belangrijker om je te onderscheiden, jouw product heeft een verhaal nodig. Bezit heeft geen waarde, delen wel. En de wereld wordt kleiner: mede door internet verdwijnen de grenzen, als ondernemer opereer je steeds meer in een internationale context.

De eisen aan jou als ondernemer vanuit de maatschappij en de klant worden scherper. De klant eist transparantie, verantwoording en vooral kwaliteit: waar voor zijn geld. Een zeventje is niet meer genoeg, ga voor de 8+. Want iedereen kijkt kritischer naar zijn uitgaven en wat het oplevert.

Dit alles vraagt om ondernemerschap met een duidelijke visie. En dat is nooit anders geweest.

Startpunt ondernemerstrends 2013

Op basis van twaalf thema’s die voor de ondernemer van belang zijn, hebben we alvast wat belangrijke ontwikkelingen voor 2013 weergegeven. Dat hebben we gedaan aan de hand van bestaande onderzoeken, literatuur, gesprekken met onze ambassadeurs en ondernemers. Deze trends maken we de komende tijd concreet en bruikbaar op basis van input van de ondernemer zelf.

Jouw aandeel

Wat we je vragen is deel te nemen aan de enquête en te stemmen op de door ons geselecteerde trends. Bovendien nodigen we je nadrukkelijk uit om de trends aan te vullen. Samen het beeld schetsen van 2013 is niet alleen fun: het levert een betrouwbaar resultaat op. Noem het crowdsourcing.

Doe mee en bepaal jouw trends

Auteur

Bertjan Mol