Alle eigenschappen in zich om ondernemer te worden, maar toch...

Column | Hypotheek betalen én ondernemer worden?

27 juni 2017

"Ik zou natuurlijk eigenlijk ook gewoon voor mezelf moeten beginnen, maar ja, ik heb een hypotheek hè?" Aldus de zoveelste pannenkoek met een loonstrook.

Er is niets mis met de zekerheid van een loonstrook. Echt helemaal niets. Zo'n loonstrook ís natuurlijk ook enorm handig bij het aanvragen van een hypotheek, maar dat terzijde. Ondernemen geeft inderdaad geen zekerheid. Het is vooral een kwestie van het lef hebben iets te gaan doen. Een kwestie van kansen creëren.  

Geboren zakenman

Het is ook niet het feit dat deze man nooit zal gaan ondernemen dat zo stuitend is. Hij weet zelf ook wel dat hij dat niet zal doen, al houdt hij het zichzelf graag anders voor. Nee: vooral het gemak waarmee hij over het ondernemerschap praat, is tergend irritant. Dat hij, met zijn diep en breed verweven netwerk, maar hoeft te bellen en iedereen gaat direct voor hem rennen. Dat hij over connecties beschikt waar de gemiddelde ondernemer slechts van kan dromen. Dat hij met zijn commerciële inzichten en vooral kwaliteiten eigenlijk niet kán mislukken. Dat hij zich geregeld afvraagt of hij eigenlijk geen dief van zijn eigen portemonnee is door niet ook gewoon maar ondernemer te worden. Maar ja, in zijn huidige belangrijke managementbaan runt hij natuurlijk ook gewoon zijn eigen winkeltje. Hij is een echte bouwer. Iemand die initiatieven weet te ontplooien. Iemand die het beste uit zijn team weet te halen. Iemand die in staat is om van niets, iets te maken. Hij loopt graag voor de troepen uit. Mensen zien hem toch wel als een visionair, als een geboren leider, als één brok charisma, als, tja hoe zal ik het zeggen, eigenlijk is hij gewoon een geboren zakenman. 

Wachten tot de ideale kans

Om dan tot de stuitende conclusie te komen dat hij, goed beschouwd, eigenlijk al zo goed als ondernemer is, gezien hetgeen zojuist opgesomd. En dat hij, als het kon, morgen een succesvolle eigen zaak zou starten. Wat houdt hem tegen dan? Angst? Geenszins natuurlijk. Angst? Ben je mal. Hij heeft wel voor hetere vuren gestaan. De grootste deals heeft hij binnen gesleept. De moeilijkste onderhandelingen zijn voor hem kinderspel. Hij heeft al talloze malen laten zien dat er met hem niet te sollen valt. Angst? Pffff. Nee, het is gewoon een kwestie dat die ene gouden kans zich nog niet heeft aangediend. Want echt, die kans hoeft maar voorbij te komen en hij zal alles opgeven en er vol voor gaan. Ondernemersbloed kruipt natuurlijk toch waar het niet gaan kan. Wat dacht je dan?

En nu nog uit loondienst

Maar tot die tijd heeft hij natuurlijk wel gewoon zijn verantwoordelijkheden. Tenslotte hangt de hele zaak zo'n beetje aan hem. Zonder zijn inbreng ontstaan serieuze problemen op kantoor. Zijn collega's leunen toch min of meer op hem en dat vertrouwen kan hij toch onmogelijk zo maar ineens even beschamen. 

Dus echt, hij wil wel ondernemer worden, dat is het niet. Wat hem betreft het liefst vandaag nog. Maar ja, thuis lopen natuurlijk wel gewoon alle kosten door hè. Ja, nou, precies, dat is ook zo...

Auteur

Rikkert Walbeek