Start met het inhuren van freelancers en zzp'ers

MKB Trend 2013: Investeer in de flexibele schil

23 september 2016

Deel geen vaste arbeidscontracten meer uit. Ga juist samenwerken met zzp'ers die flexibel zijn en kennis van zaken hebben. Zo zorg je voor een professionele uitwerking van projecten.

Whitepaper Flexibele arbeidscontracten

Wil je besparen op je kosten in 2013? Kies voor een flexibele schil. Zet freelancers, zelfstandig ondernemers of interim-managers in en verlaag het aantal vaste medewerkers van je bedrijf. Een aantal voordelen hiervan zijn:

  • Meer gebruik van kwalitatief goede zzp'ers en freelancers: ondernemers als werknemers.

  • Met flexkrachten kun je de personeelslasten snel aanpassen aan de vraag vanuit de markt.

  • Minder risico’s voor zowel jou als je flexibele kracht bij payrolloplossingen.

  • Aanwas van nieuwe kennis door het inhuren van freelancers met een bepaalde expertise.

  • Meer mogelijkheden voor ingehuurde krachten om werk en gezin te combineren. 

Vaste prijs afspreken

Met een flexibele schil kun je de investering in projecten beter begrenzen. Spreek met een zzp'er een vaste prijs af, in plaats van werken via ‘uurtje-factuurtje’. "Maak daarbij goede resultaatafspraken, voorzien van vooraf besproken kaders en vastgelegde criteria waaraan het resultaat moet voldoen," adviseert Marius Alkema. Alkema is partner bij Syndesmo. Dit bedrijft geeft vorm aan modern werkgeverschap door bedrijven te helpen met het vernieuwen en verduurzamen van hun organisatie. Syndesmo is vooruitstrevend op het gebied van ‘Het Nieuwe Werken’. Met vaste prijsafspraken lijk je op korte termijn duurder uit te zijn, maar je begrenst daarmee het risico op uitloop en vertraging en de daarbij horende meerkosten. Maar het werken met een flexibele arbeidskrachten heeft niet alleen voordelen op het financiële vlak, "de kwaliteit van het resultaat is veelal ook beter", vindt Alkema.

Specifieke kennis

De inzet van flexibele arbeid past bij de huidige arbeidsmarkt waarin veel werknemers in loondienst hun baan verliezen. Alkema: "Hierdoor ontstaat een nieuw reservoir medewerkers waarvan een toenemend aantal kiest voor zelfstandig ondernemerschap als zzp'er. Zij zoeken geen vaste baan, maar een project dat voldoening geeft en past bij hun kennis en ervaring. Ervaren zzp'ers werken voor verschillende bedrijven in vergelijkbare opdrachten. Ze beschikken daardoor over kennis waardoor je zelf niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden." Door het inhuren van flexibele arbeidskrachten, oftewel zzp'ers, haal je daardoor meer specifieke kennis, vaardigheden en competenties in huis. 

Meer weten over de flexibele schil? Download gratis het whitepaper 'De flexibele onderneming'