De vijftig tinten grijs van de crisis

Column | Minder zwart-wit denken en meer realisme

04 januari 2013

Fifty Shades Of Grey en de economische crisis beheersen het nieuws. De overeenkomst: er wordt nogal zwart-wit over gedacht. Of je bent een liefhebber van de ‘mommy porn’ of niet. Of je vindt dat de crisis ‘tussen de oren zit’ en dat er helemaal niets aan de hand is, of je vindt dat er een wereldwijde crisis is die alles en iedereen in de afgrond stort.

Dit is een website voor ondernemers dus deze column is geen zoveelste recensie van Fifty Shades Of Grey. Maar die zwart-wit discussie over de crisis kan wel enige nuancering, ofwel grijstinten, gebruiken.

Crisis tussen de oren

Het is bon ton om op Twitter en in blogs en zakenmagazines te stellen dat er geen crisis is en dat ‘het allemaal tussen de oren zit’. Hebben het CPB, kredietbeoordelaar Moody’s en al die andere financieel-economische instellingen het dan helemaal mis? Als dat zo is, twitteraars, bloggers en journalisten: ons hoef je niet te overtuigen. Richt je pijlen op de beleidsmakers. Overtuig hen ervan dat er geen crisis

Doemdenkers

Dan de doemdenkers: ja, er is een economische crisis gaande en bedrijven in de bouw, horeca en detailhandel gaan massaal failliet. Maar in sommige sectoren is nog steeds werk. Bij de overheid en in de zorg wordt fors bezuinigd, maar er moet toch een bepaald niveau van dienstverlening op peil worden gehouden. Eten moeten we toch en bovendien gaan we minder uit eten, dus supermarkten draaien ook goed. Daarnaast ontstaan uit de crisis nieuwe bedrijven. Kleine klusbedrijven doen het goed, want er wordt niet verhuisd maar wel opgeknapt. De schuldhulpverlening en gerechtsdeurwaarders hebben volop werk, omdat meer mensen problemen hebben om hun schulden af te betalen.

Sadomasochistische volharding

Het voert te ver om hier een volledige economische beschouwing te houden. Ik denk dat mijn punt duidelijk is. Wat me opvalt bij beide standpunten is de haast sadomasochistische volharding in het eigen gelijk. Maar de werkelijkheid is niet zwart-wit en kent wel vijftig tinten grijs.

Overdenking voor 2013

Beide kampen wil ik het op het volgende wijzen: als er op de euro’s gelet moet worden, dan willen bedrijven de uitgaven beperken en de inkomsten vergroten. Dus werk aan de winkel voor boekhouders, coaches, trainers en adviseurs. Maar bedrijven zullen zich wel twee keer bedenken om iemand in te huren die totaal aan de werkelijkheid voorbij gaat en alles zwart-wit ziet. Bedrijven hebben juist behoefte aan realistische oplossingen en adviezen. Als een boekhouder, coach, trainer of adviseur niet ziet wat er in de wereld omgaat: hoe kan die dan wel een advies of training geven die past bij de veranderde markt? Dit lijkt me een mooie overdenking voor het nieuwe jaar.

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en ondernemend 2013 toe.

Auteur

Jane Kalka