MKB wie?

Het verschil tussen MKB Servicedesk, MKB-Nederland, MKB Brandstof en de rest

08 februari 2017

In Nederland zijn er tientallen bedrijven die in hun bedrijfsnaam de letters MKB voeren. Die verschillende organisaties richten zich op het midden- en klein bedrijf en hebben onderling vaak niets met elkaar te maken.

Word lid van MKB Servicedesk

Regelmatig krijgen MKB-Nederland en MKB Servicedesk telefoontjes en klachten over bedrijven die ook de naam MKB voeren. Zo brak er onlangs een kleine rel uit over radiospotjes van MKB Brandstof, die door velen als irritant werden bestempeld. Belangenvereniging MKB-Nederland, niet gelieerd aan MKB Brandstof, kreeg hierop veel negatieve reacties. Volledig ten onrechte dus. 

MKB: what's in a name?

De term MKB staat voor midden- en kleinbedrijf, of te wel: bedrijven met 0 - 250 medewerkers. 99 procent van de bedrijven in Nederland is een midden- en klein bedrijf. Een grote doelgroep dus voor bedrijven die zich richten op ondernemers. Veel van deze B2B-bedrijven voeren daarom een naam met als onderdeel MKB, om duidelijk te maken wat hun doelgroep is. Dit is niet strafbaar. Het staat juridisch gezien een ieder vrij om te zeggen dat hij zich richt op het midden- en kleinbedrijf (MKB). De afkorting MKB mag dus vrij in een bedrijfsnaam worden opgenomen.

MKB-Nederland

MKB-Nederland is de meest bekende organisatie die de afkorting voert. MKB-Nederland is de landelijke belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). MKB-Nederland ondersteunt bedrijven met maximaal 250 medewerkers door hun belangen te behartigen in de politiek en de media. Naast het hoofdkantoor in Den Haag heeft MKB-Nederland ook zeven regiokantoren (Brabant, Noordwest-Holland, Midden, Zeeland, Noord, Zuid-Holland en Noord-Holland). MKB-Nederland is strategisch aandeelhouder van MKB Servicedesk.

MKB Servicedesk

MKB Servicedesk werkt nauw samen met MKB-Nederland in het ondersteunen van ondernemerschap. MKB Servicedesk is met name online te raadplegen door ondernemers, die op zoek zijn naar praktische, relevante informatie en oplossingen. MKB Servicedesk gelooft in ondernemerschap en helpt de ondernemer daarom graag verder. Maandelijks bezoeken meer dan 300.000 ondernemers www.mkbservicedesk.nl.

MijnMKB

MijnMKB is het gezamenlijke online ondernemersplatform van MKB-Nederland en MKB Servicedesk. Via MijnMKB.nl kunnen ondernemers werken aan hun ondernemersdroom. Ondernemers kunnen diverse tools raadplegen ter inspiratie om de onderneming tot een succes te maken. Er zijn gratis handige e-books en whitepapers te downloaden, scans te doen, video's te bekijken en nog veel meer.

MKB Brandstof, MKB Registratie Services en de rest

MKB Brandstof is een op zichzelf staande commerciële organisatie, gericht op het midden- en klein bedrijf en heeft dus niets te maken met MKB-Nederland en MKB Servicedesk. Zo zijn er talloze (commerciële) instellingen die zich richten op mkb-ondernemers. Grote misverstanden ontstonden ook toen een zekere organisatie met de naam MKB Registratie Services een zogenaamde spookfactuur naar bedrijven stuurde. Ook die organisatie heeft niets te maken met MKB-Nederland of MKB Servicedesk. Lees meer over die spookfactuur van MKB Registratie Services.