Record faillissementen in 2012 een feit

29 procent meer eenmanszaken failliet dan in 2011

22 oktober 2013 1 minuten

In 2012 is het aantal faillissementen met 18 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal gingen er 11.235 bedrijven en natuurlijke personen gedwongen op de fles.

Nooit eerder gingen zoveel bedrijven en natuurlijke personen over de kop. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vorige record dateert uit 2009, toen het statistiekbureau 10.559 faillissementen registreerde.

Met name ZZP'ers de klos

Het aantal bedrijven dat op de fles ging nam toe met 19 procent. Onder eenmanszaken bedroeg de stijging zelfs 29 procent. De meeste ondernemingen die kopje onder gingen waren actief in de handel. Daarnaast is de bouw hard geraakt. In vrijwel alle sectoren lag het aantal faillissementen hoger dan in 2011. Alleen in de horeca gingen iets minder bedrijven bankroet, na een forse stijging in het voorgaande jaar.

In 2011 bleef het aantal faillissementen ten opzichte van 2010 nog ongeveer gelijk. Hoewel er iets meer natuurlijke personen op de fles gingen, was er toen een lichte daling voor zowel grotere bedrijven als eenmanszaken.

Regio's

De stijging van het aantal faillissementen geldt voor alle delen van het land, zo blijkt uit cijfers die kredietinformatiebureau Graydon woensdag bekendmaakte.

Er zijn in 2012 zo’n 64.300 arbeidsplaatsen verloren gegaan, doordat zoveel bedrijven het niet overleefd hebben. De faillissementen en schuldsaneringen veroorzaken een schade van 4,2 miljard euro aan de Nederlandse economie, zo becijfert Graydon.

Vecht tegen een faillisement

Lees zeven praktische tips van MKB Servicedesk om je bedrijf gezond te houden.

Bronnen: CBS, Graydon, NuZakelijk